h

Lage inkomens klem op Goudse woningmarkt

27 februari 2014

Lage inkomens klem op Goudse woningmarkt

Mensen met een laag inkomen kunnen geen kant uit op de Goudse woningsmarkt. Minder dan 1% van de beschikbare huur- en koopwoningen in onze stad is een betaalbare sociale huurwoning, zo blijkt uit onderzoek dat SP-Gouda deze week deed.

In totaal staan er in Gouda op dit moment bijna 1143 woningen te huur en te koop. Slechts 5 daarvan zijn betaalbare sociale huurwoning en met een huur onder de 556,82 euro (via woningnet, gezocht op basis van 2 volwassenen en 2 kinderen). Dat is ruim minder dan 1%, zelfs nog geen half procent!

De grens van 556,82 euro is erg belangrijk voor de betaalbaarheid. Bij huren boven dit bedrag (tot 699,48) krijgen mensen namelijk nog hoogstens  40% huurtoeslag. Ook commerciële verhuurders helpen de lage inkomens in Gouda niet: onder de 560 euro hebben zij vooral kamers en slechts enkele woningen en appartementen.

Lijsttrekker Lenny Roelofs vindt de uitkomst schokkend: ‘Door de oplopende werkloosheid en de vele tijdelijke, flexibele contracten hebben steeds meer mensen een onzeker of laag inkomen. In totaal heeft 68% van de bevolking een inkomen van 38.000 euro of lager! Zij zouden gezien de inkomensgrens voor sociale huur terecht moeten kunnen in een betaalbare sociale huurwoning. Maar deze zijn er niet en kopen is voor hen vaak al helemaal  geen optie.

Gevolg is dat steeds meer mensen noodgedwongen in een veel te dure woning moeten wonen en daardoor in de armoede belanden. De schuld hiervan ligt grotendeels bij  het kabinet dat met het huurbeleid de sociale woningbouw op deze manier de nek om draait. Maar ook de lokale politiek kan meer doen.'

Hulp
SP-Gouda  werd bij dit onderzoek enorm goed geholpen door een alerte huurder, die zich zorgen maakt over het grote aantal sociale huurwoningen dat in haar buurt te koop staat. Enkele daarvan staan zelfs langer dan een jaar te koop. Al die tijd woont daar niemand. Met een wachttijd van nog steeds ruim tien jaar, vindt SP-Gouda dat onacceptabel.

De voorraad sociale huurwoningen  in Gouda slinkt snel. Alleen al bij Mozaïek Wonen staan er honderden woningen op de lijst voor verkoop.  Ook de kansen op doorstroming zijn enorm gekrompen,  zeker ook  voor ouderen. Velen houden tegen hun wil een eengezinswoning bezet, omdat ze een kleiner appartement niet kunnen betalen.

Een appartement in Zorgcentrum Savelberg bijvoorbeeld, kost  al gauw 665 euro per maand. Zolang een echtpaar met AOW en een klein pensioen nog samen is, is dit nog net te doen. Komt men echter alleen te staan,  dan is er niet alleen een groot verlies, maar ook een groot financieel probleem.  

En de vooruitzichten zijn slecht voor ouderen in Nederland, het geldgebrek bij ouderen neemt alleen maar toe! Bovendien duurt de crisis zeker nog tot eind 2015. Dus voorlopig geen uitzicht op financieel betere tijden.

 

Blijf op de hoogte

We gebruiken je mail-adres en telefoonnummer om je op de hoogte te houden van acties en belangrijk nieuws van de SP in Gouda e.o. 

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

U bent hier