h

SP in gesprek met Mozaïek Wonen over woonlastenonderzoek

21 april 2015

SP in gesprek met Mozaïek Wonen over woonlastenonderzoek

Foto: Hans van Dijk / SP Gouda

Op 20 april jl. spraken Hans van Dijk, Fred de Mooij en Boris Stil met Henk Bruckmann, manager vastgoed en wonen bij Mozaïek Wonen. Aanleiding voor dit gesprek was het woonlastonderzoek dat de SP onlangs heeft gedaan en op 11 maart aan de gemeenteraad gepresenteerd heeft.

 

Woonlastenonderzoek SP

In totaal sprak de SP Gouda 90 bewoners van sociale huurwoningen in Gouda. Uit het onderzoek blijkt dat 64% van de bewoners zich zorgen maakt over de stijgende huren. 65% van de bewoners vindt het nu al moeilijk om de woonlasten te voldoen.  In Gouda wordt huurschuld een steeds groter probleem. Het aantal dreigende huisuitzettingen vanwege huurschuld in Gouda is in de eerste 3 kwartalen van 2014 met 66% gestegen ten opzichte van de eerste 3 kwartalen in 2013. Het aantal daadwerkelijke huisuitzettingen is dankzij het laatste kans beleid in Gouda stabiel gebleven  (Bron: AD Editie Gouda 14-2-2014). De explosie aan huurschuld laat volgens de SP zien dat er de komende jaren door gemeente en corporaties hard gewerkt moet worden aan betaalbaar wonen.

 

Taart voor trendbreuk

Mozaïek Wonen heeft na forse huurverhogingen in 2013 en 2014, mede veroorzaakt door de door het kabinet opgelegde verhuurdersheffing, een positieve stap gezet met de beslissing om voor 2015 de huur voor alle huurders met maximaal 1,5% (0,5% + inflatie van 1%) te verhogen. Reden voor de SP om de medewerkers van Mozaïek Wonen op taart te trakteren. Met de taart wil de SP de woningcorporatie aanmoedigen om zich te blijven inspannen voor betaalbare sociale huurwoningen in Gouda.

 

Meer mensen met huurschuld

De groep bewoners met huurschuld is de afgelopen jaren groter geworden. Dit is een direct gevolg van de door het kabinet aan de coöperaties opgelegde verhuurdersheffing. Voor de SP reden om landelijk te blijven vechten tegen de verhuurdersheffing, en in de gemeenteraad en daarbuiten te blijven hameren op maatregelen die de betaalbaarheid van sociale huurwoningen verbeteren. Overigens lukt het de woningcorporatie door snel persoonlijk contact te zoeken met huurders gelukkig het aantal huisuitzettingen vanwege huurschuld te beperken.

Blijf op de hoogte

We gebruiken je mail-adres en telefoonnummer om je op de hoogte te houden van acties en belangrijk nieuws van de SP in Gouda e.o. 

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

U bent hier