h

Ook in Gouda vaagheid troef bij sociale wijkteams? Of maken we werk van zorg op buurtniveau?

13 februari 2014

Ook in Gouda vaagheid troef bij sociale wijkteams? Of maken we werk van zorg op buurtniveau?

Sociale wijkteams worden als wondermiddel gezien bij de integrale aanpak van zorg, welzijn en participatie door het huidig kabinet van VVD en PvdA.  Maar over zaken als bemensing, doelstelling en gewenst effect staat nog nauwelijks een letter op papier! Ook in Gouda wordt onderzocht of deze sociale wijkteams een mogelijkheid zijn.

 

Vaak ontbreekt de lokale inkleuring van de plannen met sociale wijkteams. De meeste plannen zijn vaag en algemeen. Dat is raar, want bij de 3 decentralisaties van het sociaal beleid (jeugdzorg, participatiewet en Wmo) wordt juist gewezen op het belang van maatwerk. Je zou dus een lokale inkleuring verwachten.

Je zou ook verwachten dat gemeenten de sociale wijkteams in willen zetten als middel om een betere afstemming tussen verschillende hulpverleners voor elkaar te krijgen, en dat het tot meer slagvaardigheid en minder professionele drukte leidt. Echter, uit de meeste plannen met sociale wijkteams blijkt dat ze vooral burgerparticipatie en burgerkracht moeten stimuleren! Worden de sociale wijkteams een buffer tussen burgers (zelfzorg) en tweedelijnszorg?

De SP is op zich voorstander van zorg in de buurt/in de wijk! De voorzieningen moeten weer in de wijken terugkomen. Wat dat betreft zouden de sociale wijkteams een mooi "smeermiddel" kunnen zijn tussen de verschillende hulpverleners in de wijken. De zorg moet dichtbij de mensen in de eigen omgeving worden georganiseerd! En de SP vindt ook dat daarbij de artsen, wijkverpleegkundigen, maatschappelijk werk en anderen moeten samenwerken op buurtniveau!

Wat ons betreft kunnen de plannen rond zorg op buurtniveau heel snel heel concreet worden. Weg met vage plannen! De gemeente kan spoed zetten achter het invullen van de zorg op buurtniveau.

Als u ook van mening bent dat de zorg op buurtniveau georganiseerd moet worden, stem dan SP op 19 maart!

U bent hier