h

Onzekerheid over energietoeslag

30 augustus 2022

Onzekerheid over energietoeslag

Foto: SP

Kunnen we het ons straks nog wel veroorloven om de verwarming aan te zetten als het winter wordt? De berichten over exploderende energietarieven buitelen over elkaar heen, nu kleine energieaanbieders failliet gaan en de lage vaste contracten voor steeds meer mensen aflopen.

Voor de mensen met de laagste inkomens heeft het Kabinet Rutte een energietoeslag beschikbaar gesteld, die door de gemeentes wordt uitgekeerd. Omdat het voor veel mensen helaas noodzakelijk is dat dit geld er snel er komt, is het belangrijk dat deze toeslag makkelijk en snel bij de mensen terecht komt. Maar daar lijkt de schoen te wringen.

In Gouda is er wat onduidelijkheid rond deze toeslag. De website van de gemeente vermeldt dat er in ieder geval 800 euro wordt uitgekeerd. De in juli door het kabinet toegezegde verhoging van 500 kán worden uitgekeerd, maar daar wordt pas later dit jaar meer over bekend. Terwijl op de website van de gemeente Krimpenerwaard klip en klaar wordt gesteld dat in totaal 1300 euro wordt uitgekeerd aan de mensen die daar recht ophebben.

Daarnaast geeft de Gemeente Gouda inwoners maar tot 1 oktober van dit jaar de tijd om de energietoeslag aan te vragen. Dit is veel korter dan omliggende gemeenten: Waddinxveen, Bodegraven-Reeuwijk én Krimpenerwaard, maar bijvoorbeeld ook in Den Haag en Rotterdam veel langer de tijd krijgen. In Den Haag is de energietoeslag ook nog eens 100 euro hoger.

Kortom: Niet alleen lijkt Gouda te slapen als het gaat om de aanvullende €500,- compensatie, ook de tijd die mensen hebben om het aan te vragen is korter dan veel andere gemeenten. Geen goede zaak.

Hoewel het goed is dat de gemeente Gouda de toeslag beschikbaar stelt voor inkomens tot 130% van de bijstandsnorm, is het wel nodig dat mensen snel duidelijkheid krijgen over hun aanvraag en niet te lang in onzekerheid blijven zitten. Op de website van de gemeente wordt aangegeven dat het op dit moment langer dan 8 weken duurt voordat ze de aanvraag kunnen bekijken - dat is ook de termijn die we in andere gemeenten zien. Maar we horen ook al verhalen dat mensen langer dan de termijn van 8 weken op een eerste reactie moeten wachten. Dat is een lange periode van onzekerheid, omdat we ook mensen hebben gesproken die misschien net enkele euro's teveel verdienden voor de aanvraag van de toeslag.

Daarom zijn we bezig met een klein onderzoek. Ken jij verhalen van mensen die moeite hebben met het aanvragen van de energietoeslag, of die de toeslag net mislopen - of komen ze op een andere manier met de energieprijzen in de knel? Laat een reactie achter op: gouda.sp.nl/energietoeslag

U bent hier