h

De wijken knappen niet op van de Rotterdamwet

21 januari 2018

De wijken knappen niet op van de Rotterdamwet

Afgelopen week, bij de bespreking van het actieplan Veiligheid 2018 in de gemeenteraad, had Huibert van Rossum van het CDA het weer over invoering van de Rotterdamwet. Zijn stokpaardje om problemen met veiligheid, huurwoningen, armoede etc. aan te pakken. GroenLinks gaf toen al aan tegen de Rotterdamwet te zijn en ik heb me daar bij aangesloten.

Die Rotterdamwet is een zeer rechtse wet om verschillende zaken aan te pakken. En is de SP al jaren een doorn in het oog. In Trouw van 20 januari 2018 staat een heel goed artikel over het slecht functioneren van de Rotterdamwet. Een aanrader voor heel politiek Gouda om te lezen!

Wat staat er in het artikel? De Rotterdamwet, waarbij bewoners met lage inkomens geweerd worden uit arme wijken, is geen succes. De wet zorgt ervoor dat het aandeel bewoners onder de armoedegrens groeit! Net als de criminaliteit in de wijken waar de Rotterdamwet geldt. De wet geldt inmiddels - met dank aan Marco Pastors - in 5 wijken en bijna 100 straten. 

Het enige positieve van de wet is dat de groep met een uitkering kleiner wordt. En dat het gemiddelde inkomen stijgt. Maar dat inkomen ligt nog altijd ONDER het Rotterdamse gemiddelde. De nadelen zijn veel groter in de Rotterdamwetwijken: een groeiend aantal bewoners onder de armoedegrens (soms meer dan 30%), een toenemend aantal inbraken, diefstallen en geweldsincidenten. 

Het is een goedkope manier om aan je kiezers te laten zien dat je probleemwijken aan wilt pakken.

Dus aan het CDA en alle andere partijen die de Rotterdamwet in Gouda in willen voeren zeg ik: stop met die onzin! Je helpt Gouda, onze veiligheid, onze inwoners er niet mee! 

Aan de kiezer om op 21 maart te bepalen waar ze voor gaan: een partij die je verder de problemen intrapt door de Rotterdamwet in te willen voeren of een partij zoals de SP die staat voor gelijkwaardigheid, solidariteit en menselijke waardigheid! En die de Rotterdamwet NOOIT in zal voeren.

 

Lenny Roelofs,

Fractievoorzitter SP Gouda en lijsttrekker SP Gouda

U bent hier