h

Half miljoen mantelzorgers nu al (zwaar) overbelast

28 januari 2014

Half miljoen mantelzorgers nu al (zwaar) overbelast

Door de bezuinigingen van de landelijke PvdA en VVD dreigt er nog veel meer zorg op het bordje van mantelzorgers te belanden. Dat put mensen uit, kost vele banen, bedreigt de kwaliteit en kan op lange termijn zelfs duurder uitpakken. Dat kan dus beter!

De SP is zowel landelijk als hier in Gouda één van de weinige partijen die ronduit opkomt voor behoud van professionele zorg. En dus  van kwaliteit en werkgelegenheid.  Zeker voor Gouda, waar veel mensen in de zorg werken, is dit erg belangrijk.

SP-lijsttrekker Lenny Roelofs heeft de cijfers bij de hand: ‘Op dit moment geven al 2,6 miljoen mantelzorgers al meer dan acht uur per week of langer dan drie maanden soms hele intensieve zorg.  Door nog veel meer van mensen te gaan vragen, kun je weleens het omgekeerde bereiken van wat je wil’.

Het punt is onder meer dat professionals het veel eerder zien als mensen achteruitgaan. Dat kan juist veel duurdere zorg voorkomen. Hetzelfde geldt voor correct medicijngebruik: ook daar worden de risico’s op ongelukken groter. Huisartsen luiden niet voor niets nu al de noodklok!

De SP er uiteraard voorstander van om elkaar waar mogelijk te helpen. Dat doe ik zelf binnen mijn familie ook. Maar door mensen te zwaar te belasten, kun je weleens meer brokken maken dan je wil. Dat willen wij voorkomen.

Alternatieven

Als SP nemen we verder duidelijk stelling tegen te veel bureaucratie en dure managers in de zorg. En kiezen we bijvoorbeeld voor alternatieven als  Buurtzorg. Alléén roepen dat je de zorg op buurtniveau wil regelen lost niet per sé iets op. Je moet ook dat op een goede manier doen!

Daarnaast wil de SP ook op vele andere fronten geld besparen…. Denk bijvoorbeeld aan grote prestigeprojecten die al vele en vele miljoenen hebben gekost… en wat nog meer....

U bent hier