h

Verdraagzaamheid in Gouda

23 maart 2014

Verdraagzaamheid in Gouda

Op 21 maart jl. heb ik een discussieavond bijgewoond van de Stichting 21 maart Gouda, in het kader van de Internationale Antiracismedag op 21 maart. Dit jaar kwam natuurlijk ook de uitspraak van Geert Wilders (PVV) aan de orde.

De avond stond in het teken van voorkomen van en/of bespreekbaar maken van vooroordelen, uitsluiting, discriminatie en racisme. Of beter gezegd: het bevorderen van verdraagzaamheid.

Wat betekent verdraagzaamheid? Dat we tolerant zijn in Nederland, dus ook in Gouda. Dat we groepen mensen niet discrimineren. Dat we mensen die afwijkend gedrag vertonen of een afwijkende mening hebben, niet discrimineren. Discriminatie is de bijl aan de wortel van de samenleving. Discriminatie verhoudt zich geenszins met de menselijke waardigheid en de gelijkwaardigheid van mensen. Het uitsluiten van mensen om wie ze zijn is een kwalijke zaak en moet worden tegen gegaan.

De SP heeft als uitgangspunten, naast solidariteit, menselijke waardigheid en gelijkwaardigheid.

Menselijke waardigheid

De overheid (de gemeente) kan mensen niet gelukkig maken, maar ze kan wel de omstandigheden zo maken dat mensen met een maximale kans op succes dat geluk kunnen bevorderen. Menselijke waardigheid veronderstelt een menswaardig bestaan, om te beginnen bestaanszekerheid. Maar het betekent bijvoorbeeld ook: recht op vrije meningsuiting, recht op democratie, recht op werk, recht op zorg en onderwijs, en recht op een bejegening die blijk geeft van respect.

Gelijkwaardigheid

Een beschaafde samenleving vereist de fundamentele erkenning dat alle mensen gelijkwaardig zijn. De een is nooit méér dan de ander. Willen we iedereen op deze manier bejegenen, dan vereist dat de aanwezigheid van brede tolerantie in de hele samenleving, en de afwezigheid van enerzijds elke vorm van discriminatie en achterstelling en anderzijds de ongemotiveerde bevoordeling van sommigen.

De heer Jaap Smit, Commissaris van de Koning, gaf op 21 maart zijn visioen op een verdraagzame stad. Kort gezegd komt het erop neer dat er een recht op vrije meningsuiting is, maar dat er wel grenzen zijn hieraan. Als je bepaalde (fatsoens)normen en waarden overtreedt, mag de ander je daarop aanspreken - zonder te discrimineren.

Zo zie ik het ook met de kwestie van de uitspraak van Geert Wilders. Geert heeft de fatsoensnorm overtreden.

Tenslotte gaf Marion Suijker (PvdA) een bespiegeling op de Goudse inspanningen van de afgelopen jaren op het gebied van een verdraagzame stad. Er is al veel gedaan in Gouda, maar we moeten alert blijven.

Al met al een zinvolle, actuele discussieavond in het kader van Antiracismedag.

 

U bent hier