h

SP voor gemengd Midden Willens

27 april 2009

SP voor gemengd Midden Willens

Na de geplande bouw van elitewijk Westergouwe gaat het college van PvdA, CDA, CU en GL vrolijk door zonder zich te bekommeren om de problemen van de gewone mensen met de bouw van nog een buurt voor de elite. Om de sociale samenhang in wijken te bevorderen moeten buurten en wijken gemengd zijn. In nieuwbouwplannen moeten de buurten of wijken dan ook een dusdanige verscheidenheid aan woningen bevatten, die een evenwichtige bevolkingssamenstelling mogelijk maken. Zoals het er nu voor staat wordt Midden Willens straks met slecht 11% sociale woningbouw geen gemengde buurt. Dat is niet goed voor die buurt, maar het heeft ook een nadelig effect op de rest van Gouda.

Het wonen in een “zwarte” buurt hangt negatief samen met de kans op werkloosheid, inkomenshoogte en beroepsprestige. Wij geloven niet in etnische of sociaal-economische segregatie als een natuurlijk verschijnsel dat we slechts hebben te aanvaarden. Hier is regie van de gemeente Gouda op nodig en je kunt buurten met een onevenwichtige samenstelling, zoals bijvoorbeeld Oosterwei niet beter mengen zonder ook de rest van de wijken gevarieerder te maken. Beter mengen vergroot de kansen van achtergestelde groepen. We bepleiten dat in Midden Willens 40% van de nieuwbouw sociale woningbouw wordt. Huurders met lagere inkomens, waaronder veel allochtonen, moeten dus juist meer kansen krijgen op een woning in goede wijken en buurten die nu nog voor hen op slot zitten.

Bij de geplande nieuwe projecten moet sociale woningbouw als eerste gerealiseerd worden om hun bouw te garanderen. Externe invloeden, zoals de kredietcrisis, zouden er voor kunnen zorgen dat bij projecten de financieel minst rendabele woningen geschrapt worden. Dit had het college dan ook moeten bedingen in de afspraken met Slokker Vastgoed en de woningcorporatie Woonpartners.

Het college wil blijven doorbouwen voor de doorstroming, terwijl scheefwonen een non-issue is. Behalve dat het om slechts 7% goedkope scheefheid gaat, is het ook gebaseerd op misplaatste aannames over scheefheid, doorstromen en dat er voldoende goedkope voorraad zou zijn. De woonquote, het percentage van het inkomen dat aan woonlasten besteed wordt, gaat nu al richting de 40%. Het verhaal van doorstroming gaat dan ook niet op.

Bij de bespreking van de woonmonitor 2007 en de achterliggende woonvisie eerder dit jaar heeft de raad al een kans laten liggen om segregatie aan te pakken. De SP fractie had namelijk voorstellen ingediend die gemengd wonen bevorderen met behoud van keuzevrijheid van mensen. “Het blijven inzetten door het college op dure koopwoningen zal duurkoop blijken te zijn. Het bestrijden van segregatie zal daardoor namelijk in de toekomst ingrijpendere maatregelen vergen en dus meer gaan kosten. De SP is dan ook voor een gemengd Midden Willens, maar tegen het huidige bestemmingsplan.

Blijf op de hoogte

We gebruiken je mail-adres en telefoonnummer om je op de hoogte te houden van acties en belangrijk nieuws van de SP in Gouda e.o. 

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

U bent hier