h

Nuancering van artikel AD Groene Hart

7 augustus 2009

Nuancering van artikel AD Groene Hart

Afgelopen week stond er in het AD Groene Hart een artikel met de kop; De SP is woest. Hans Daniel van Alphen (gemeenteraadslid SP) is van mening dat de titel (en ook gedeelten van de tekst) de mening van de SP niet goed verwoord. Daarom in dit artikel wat Hans Daniel echt gezegd heeft tijdens het interview:

Hoe verloopt de zoektocht naar nieuwe raadsleden?
We scouten door bij al onze leden langs te gaan.
Lokaal hebben we een cursus georganiseerd voor potentiële raadsleden. We zijn met hen de straat op gegaan (enquêtes & acties). En in september gaan zij ook naar een regionale cursus.
En in september starten we met een 2e cursus (ook weer een flink aantal deelnemers).
Wat verwacht je van een potentieel raadslid?
(...) Ze moeten bereid zijn om het te doen. Je zit daar niet om je eigen ego te strelen. Het kan niet zo zijn zoals de VNG voorstelde om burgers door de gemeente op te laten leiden tot raadslid en ze dan te laten kiezen voor welke partij ze in de raad willen. Je moet in de eerste plaats staan voor de ideeën van je partij.

Hoeveel kandidaten?
We hebben nu al 7 goede kandidaten.

Gaan jullie de huidige dan vervangen?
We hebben er meer nodig om dat we willen groeien en als je kijkt naar alle laatste verkiezingen dan zie je dat veel mensen SP hebben gestemd, dat betekent meer zetels en dus meer goede kandidaten.
Scouten om met meer zetels (in een sterkere positie) in de raad terug te komen. Daar heb je goede kandidaten voor nodig. En dus een goede training, zo bouw je aan de toekomst.

Over de kritikek van andere gemeenteraadsleden over de afwezigheid van de SP in de raad in juni (groot gedeelte ervan) i.v.m. gezondheid.

In de raad formuleren we kritiek en dragen we beargumenteerde alternatieven aan. Maar je kunt niet alles waar je voor staat bereiken via de raad (zeker niet met twee zetels).

Daarom moet je ook de straat op. (Om extra informatie te halen of steun te mobiliseren om de rest van de raad over te halen) Je aanwezigheid bij de mensen (op straat), is geen verkeerde reden om soms afwezig te zijn in de raad.

De gemeenteraad in Gouda is nogal conformatief. Ook al weten ze dat we eigenlijk gelijk hebben, dan nog schikken ze zich liever naar collegestandpunten. (Heb hier de door ons voorgestelde aanpak van segregatie als voorbeeld genomen ...)

Af en toe staat er ook niks op de agenda van de raad wat er toe doet. (Bijv. in december is de agenda overvol, omdat het college pas op het laatste moment (voor een deadline) dingen aanlevert en in januari, februari is de agenda nagenoeg leeg.

Wat vind je van de uitlatingen van collega raadsleden en de burgemeester over jullie afwezigheid?

Geen idee wat ze gezegd hebben, maar dat is ook hun verantwoordelijkheid.

Ze hebben een eenduidig idee van wat het voorstelt om raadslid te zijn. Wij vinden dat actie en fractie elkaar aan moeten vullen.

De verkiezingen komen er aan en kennelijk worden ze wat zenuwachtig, omdat ze onze concurrentie vrezen en dan krijg je dit soort uitlatingen.

Vind je dat de raad niet relevant meer is?

Er worden daar belangrijke beslissingen genomen, maar die staan soms buiten de werkelijkheid in de zin van dat ze tot stand zijn gekomen zonder enig contact met wat er op straat leeft en gebeurd. (Raadleden kunnen zich bijvoorbeeld niet voorstellen dat Marokkanen ook in een goede buurt willen wonen en niet per se bij elkaar in een slechte woning in een slechte buurt.)

Hans-Daniel van Alphen
Hans-Daniel

Blijf op de hoogte

We gebruiken je mail-adres en telefoonnummer om je op de hoogte te houden van acties en belangrijk nieuws van de SP in Gouda e.o. 

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

U bent hier