Westergouwe
Westergouwe
De bouw van de woonwijk Westergouwe kan om meerdere redenen niet rekenen op steun van de SP. Ten eerste zou dit een verdere aantasting van het Groene Hart betekenen. De Zuidplas is door de overheid wel uit het Groene Hart gehaald, maar doet wat ons betreft geen afbreuk aan het belang en de status van het gebied. Wij zijn er van overtuigd dat het Groene Hart beschermd moet worden om de Randstad enigszins leefbaar te houden.
Daarbij maken we ons zorgen over de ligging in de hoek van de Zuidplas, het diepste putje van Nederland. En met ons zijn er steeds meer organisaties en partijen die hier kritiek op hebben geuit of er vraagtekens bij zetten. De kosten en risico’s om droge voeten te blijven houden, zeker als je de snelle klimaatsverandering meeneemt in je overweging, zijn te groot. Er vindt in de samenleving een verandering in het denken over woningbouw in de Zuidplas plaats richting heroverwegen of er tegen zijn. In Gouda bestaat echter de onterechte neiging om (de ontwikkeling van) Westergouwe hier los van te zien.
Eigenlijk is bovenstaande problematiek te omzeilen als je de oplossing voor waar je de uitbreiding van bebouwing kan laten plaatsvinden in een andere richting zoekt, namelijk binnenstedelijk bouwen. Binnen het bebouwde oppervlak van Gouda zou door verdichting of vervanging ruimte beschikbaar kunnen komen om op te bouwen. Het gaat er om slimmer en efficiënter van de reeds door de stad opgeslokte ruimte gebruik te maken.
Er wordt vaak beweerd dat Gouda moet groeien in inwonertal om zijn voorzieningen op een acceptabel niveau te houden. Gouda is nu een traditioneel voorzieningen centrum voor Midden- Holland. Van het Rijk krijg je echter een zak geld op basis van de categorie waar je invalt met je eigen inwonertal. Wij menen dat er sprake is van doelverschuiving als men op basis van bovenstaande redenatie wil groeien. Bovendien handelt Gouda dan ook in tegenspraak met zichzelf als ze bovenstaande tegelijk beweert met dat ze uit wil groeien naar een centrumstad op het niveau van de Zuidvleugel van de randstad (lees: voor de te bouwen woningen in de Zuidplas buiten het Gouds grondgebied) en hier aan werkt door actief deel te nemen aan het project RZG Zuidplas. Gouda zou dan weer terug bij af zijn.
Mocht Westergouwe niet tegen te houden zijn, dan is de vraag wie de huizen kunnen betalen en wie er komen te wonen. De geplande 11% sociale woningbouw is voor ons onaanvaardbaar. De landelijke norm is minimaal 30% sociale woningbouw bij nieuwbouwprojecten. Gouda zit hier al tijden onder. Als men ook kijkt naar de wachtlijsten voor starters (14,3 jaar), en de sloop van betaalbare woningen met de herstructurering van Korte Akkeren en Gouda Oost die vervangen worden door dure woningen, dan verwachten wij grote problemen door tekorten aan bereikbare woningen. Wij zijn voor gemengde wijken, maar dat mag niet ten koste gaan van de Gouwenaren die aangewezen zijn op de sociale woningbouw. Zij mogen Gouda niet uitgejaagd worden. Er moet ook voor hen gebouwd worden. Dat wijken een evenwichtige gemengde samenstelling moeten hebben hoort natuurlijk niet alleen voor de zogenaamd slechtere wijken te gelden. Bij de opzet van een nieuwe wijk moet je je dan ook aan dit ideaal van gemengd wonen houden. Dure wijken zonder goedkope woningen dragen net zo hard bij aan segregatie. En misschien nog wel harder, want mensen met lage lonen hebben weinig keus m.b.t. waar ze kunnen gaan wonen.
Dan is er nog het fabeltje dat die 89% vrije sectorwoningen voor doorstroming in Gouda zou zorgen en het scheefwonen zou opheffen via een massale lokale volksverhuizing. Hierbij ga je er vanuit dat er alleen mensen vanuit Gouda op af zouden komen en dat hier een gigantische hoeveelheid verhuisbewegingen binnen Gouda op zouden volgen. De gemeente heeft echter totaal geen invloed op wie er in de vrije sectorwoningen komen te wonen, en de kans is groot dat dit voornamelijk mensen van buiten Gouda zullen zijn. Veel Gouwenaren die het wel kunnen betalen zullen zich ook niet aangetrokken voelen om naar een uithoek van Gouda te verhuizen afgesloten van het sociale leven van de stad.
Dit brengt ons bij een volgend probleem, dat Westergouwe ook ontsloten zal moeten worden. Hiervoor zijn dus extra wegen nodig die door/over/langs de Oostpolder getrokken zullen worden, welke we juist als raad hadden aangewezen als landschapspark en stiltegebied.