h

Bewoners samen met SP op de bres voor goed onderhoud

4 mei 2010

Bewoners samen met SP op de bres voor goed onderhoud

De afgelopen weken heeft de SP Gouda onderzoek uitgevoerd naar de staat van de huurwoningen in de Talmastraat en de Idenburgstraat in de Goudse wijk Ouwe Gouwe.
Aanleiding voor dit onderzoek was een alarmerend mailtje van een van de bewoners, over de beroerde staat van hun woningen en het gebrek aan onderhoud.
Uit de gesprekken met de bewoners, die de SP in maart en april heeft gevoerd, blijkt dat de bewoners unaniem klagen over hun woning. Zij geven aan dat er sprake is van fors achterstallig onderhoud en dat de verhuurder zeer slecht reageert op klachten en meldingen.

De voornaamste klachten gaan over tocht en ventilatie, vocht en schimmelplekken, verstoppingen van afvoeren en riool, slecht buitenschilderwerk van deuren en kozijnen, veel houtrot, lekkage door ondeugdelijke dakbedekking en regenpijpen. Eigen waarneming van de SP bevestigt de aard van de klachten van de bewoners.
Omdat de bewoners geen gehoor krijgen bij de verhuurder; Van ’t Hof Rijnland Vastgoedbeheer, hebben zij zich tot de Goudse politiek gewend om steun te zoeken in deze langlopende zaak.

De SP concludeert ook dat, mede doordat de woningen aan de Talmastraat en de Idenburgstraat in een slechte staat verkeren, een relatief groot deel van de bewoners van plan is op korte termijn een andere woning te zoeken. Opvallend daarbij is dat de bewoners tevreden zijn met de buurt, maar door de staat van de woningen gericht op zoek gaan naar vervangende woonruimte.
Doordat het woonplezier laag is, beoordeelt een deel van de bewoners Gouda als een slechte plaats om te wonen. Inmiddels hebben enkele bewoners de moed al verloren en zijn zelf aan de slag gegaan met het opknappen van hun woning. Zij draaien dus zelf op voor deze kosten. Voorbeelden hiervan zijn het vervangen van een boiler, het herstellen van een ingewaaid raam en schade door lekkages!

Er bestaat onduidelijkheid over in hoeverre de verhuurder aansprakelijk is voor herstel aan de
woningen. Volgens eigen zeggen heeft Van ‘t Hof laten weten dat alleen de geiser en de kachel onder onderhoud vallen. Bovendien zou de verhuurder in 2009 een brief hebben gestuurd aan bewoners waarin staat dat het onderhoud aan alles wat zich binnen de woning bevindt voor rekening van de huurder zou zijn. Sommige bewoners zijn op de hoogte van het bestaan van deze brief, anderen kunnen dit niet bevestigen.
Overigens is volgens het ministerie van VROM de verhuurder altijd aansprakelijk als er schade zou ontstaan door achterstallig onderhoud. De verhuurder zegt dat het te duur is om de woningen te voorzien van dubbel glas. Opvallend is dat soortgelijke woningen aan de Thorbeckelaan en de Tak van Poortvlietstraat (een andere verhuurder) wel zijn voorzien van dubbele beglazing. In die woningen zijn tevens de kozijnen vervangen door onderhoudsarme kunststof exemplaren.
Na een overleg tussen de SP en een delegatie van de bewoners is besloten om samen de zaak, via een huurderscomité, nogmaals voor te leggen aan Van ‘t Hof en de huurcommissie. De SP zal zich de komende tijd inzetten om de bewoners te helpen in hun strijd voor normale woonomstandigheden.

Blijf op de hoogte

We gebruiken je mail-adres en telefoonnummer om je op de hoogte te houden van acties en belangrijk nieuws van de SP in Gouda e.o. 

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

U bent hier