h

Hartelijk ontvangst SP-on-tour bij Museum GoudA en ’t Wiel!

8 mei 2010

Hartelijk ontvangst SP-on-tour bij Museum GoudA en ’t Wiel!

Als onderdeel van SP-on-tour in Zuid-Holland Noord deed de karavaan op 7 mei Gouda aan.
Na eerdere stops in Leiden en Nieuwerkerk reed de SP bus even voor 12 uur Gouda binnen.
De tour stond in het teken van onderzoek naar de ervaringen met het gebruik van de OV-chipkaart.
Daarnaast bracht een delegatie, bestaande uit Provinviaal Statenlid Erik Maassen, Regiovoorzitter Gerard Harmsen en raadslid Hans-Daniel van Alphen een bezoek aan Museum GoudA en Buurthuis ’t Wiel voor een gesprek met Nadine Chatoui, bedenker en regisseur van het toneelstuk ‘Echte Bloemen’ en haar actrices.

SP on tour

Zowel op de markt als bij het station gingen SP’ers het gesprek met voorbijgangers over de OV-Chipkaart.
Een onderwerp dat door de inzet van de SP-Statenfractie op de agenda in Zuid-Holland is gekomen.
De vele onregelmatigheden en grote onduidelijkheden rondom de tariefstelling geven daar ook zeker aanleiding toe. Uit eerder onderzoek van de SP Gouda bleek al dat veel reizigers in en rond Gouda niet te spreken zijn over de prijsverhoging als gevolg van de OV-chipkaart.
Vooral binnen de gemeentegrenzen is de prijsstijging een reden voor busreizigers om de strippenkaart te blijven gebruiken. De gesprekken op straat bevestigden dit beeld. Reden voor de SP om bij de provinciale staten te blijven pleiten voor maatregelen.

SP op bezoek bij Museum GoudA; “Coalitie akkoord geeft weinig houvast!”

Het bezoek aan Museum GoudA stond in het teken van de gevolgen van aankomende bezuinigingen voor de toegankelijkheid van cultuur. Een ontwikkeling waar de SP zich zorgen over maakt en daarom ook ruim vertegenwoordigd was in het verkiezingsprogramma.
Voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn ambtelijke verkenningen naar mogelijke bezuinigingen om toekomstige tekorten en kleinere bijdragen van het Rijk op te vangen bekend gemaakt.
De daar genoemde varianten kunnen zelfs het voortbestaan van enkele van de Goudse musea in gevaar brengen. Het pas gesloten coalitieakkoord houdt de onduidelijkheid voor de culturele instellingen verder in stand doordat het college niet aangeeft waarop zij denkt te gaan bezuinigen.
Een punt van aandacht dat de directie, met de nog onbekende gevolgen van het collegeakkoord in gedachten, wil benadrukken is de grote bijdrage die het museum levert bij “het op de kaart zetten van Gouda” en de spin-off die ze levert voor de Goudse middenstand. Iets dat vaak niet te sprake komt als het gaat om het schrappen van subsidies.

De SP-delegatie sprak met de directie van Museum GoudA over de verzelfstandiging in 2006 (voorheen waren ze een Gemeentemuseum) als onderdeel van de bezuinigingsoperatie Optima Forma en gevolgen daarvan. Hekel punt was destijds het inschatten van de kosten bij het zelfstandig runnen van het museum.
Momenteel gaat een belangrijk deel van de gemeentelijke subsidie op aan de kosten van het gebouw het Catharina Gasthuis (een rijksmonument), waarbij vooral het belangrijke klimaatbeheer (ten behoeve van het conserveren van de collectie) een flink deel voor zijn rekening neemt.

museumgoudA

Het museum zet de laatste jaren flink in op het cultuurbereik. De directie streeft naar zo toegankelijk mogelijke Goudse musea. Zo verzorgen zij bijvoorbeeld jongereneducatie in de Brede School en een lage financiële drempel: het is gratis voor jongeren onder de 18. Daarnaast gaat Museum GoudA verschillende samenwerkingsverbanden aan met andere (culturele) instellingen. Daarbij ontplooien ze enige commerciële activiteiten om extra inkomsten te genereren. Maar, benadrukt de directie, zij willen vooral niet uit het oog verliezen dat ze een museum zijn.
Om dit te benadrukken kreeg de SP-delegatie aan het eind van het bezoek een rondleiding door de nieuwe collectie.
Zoals aangegeven in het verkiezingsprogramma van SP Gouda (en ook het landelijke programma voor 9 juni) is cultuurbereik (en haar positieve neveneffecten) van groot belang. De SP zal dan ook pleiten voor de grootst mogelijke voorzichtigheid bij het bezuinigen op subsidiestromen richting culturele instellingen zoals Museum GoudA.

SP onder de indruk van ‘Echte Bloemen’

Doordat het bezoek aan Museum GoudA iets uitliep, moest de delegatie zich enigszins haasten richting Oosterwei. En dat viel niet mee met zo’n grote bus. In buurthuis ‘t Wiel was het ontvangst zeer hartelijk. Koffie, thee en koekjes stonden klaar voor alle SP’ers. Aanleiding voor het bezoek was de voorstelling ‘Echte Bloemen’ van bedenker en regisseur Nadine Chatoui. De ondertitel van het stuk is duidelijk: “een voorstellig over moeders, opvoeden en niet over bussen”. Een krachtig statement van Nadine over haar gevoelens over de wijk Oosterwei en het beeld dat ‘buitenstaanders’ hebben. De negatieve berichtgeving over de buurt was dan ook aanleiding voor deze voorstelling. Nadine, studente aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, wilde een stem geven aan de ouders, die vaak de schuld krijgen van de problemen in de wijk. Zij zag een toneelstuk als het ideale middel om de dialoog op gang te brengen.
Interviews die Nadine heeft afgenomen met verschillende moeders in Oosterwei vormen de basis van de voorstelling. Alle gesprekken zijn vertaald in een script dat verschillende gezichtspunten van de verschillende betrokken laat zien.
Opvallend is dat de actrices komen uit de groep geïnterviewden. Allemaal amateurs / vrijwilligers dus!
In het gesprek vertelt ze dan ook dat haar doel met de voorstelling is een ander, positief geluid te laten horen over haar wijk. Daarnaast wil zij bereiken dat de gesprekken tussen de moeders over de problemen met opvoeding op gang komen. Min of meer het taboe dat hier op rust doorbreken.
Dit laatste is al prima gelukt. Na de eerste try-out volgende een uitgebreide discussie met en tussen het publiek over de problemen die in de voorstelling aan de orde komen. Ook bij de inloopochtenden in de verschillende wijkcentra is het verschil al te merken. Opvoeding is opeens een bespreekbaar onderwerp.

Echte bloemen

Een prima initiatief dat alle lof en steun verdient. Steun is er al gekomen vanuit Factor G, Wijkteam Oost en Buurthuis ’t Wiel.
Maar de SP is van mening dat dit soort positieve, en effectieve, projecten om meer steun moet kunnen rekenen en nooit ten prooi mogen vallen aan bezuinigingen.

Een eerste duidelijke steunbetuiging kunt u al geven door een van de voorstellingen te gaan bezoeken! Dat kan op:
9 mei 2010 om 14:00 uur in jongerencentrum Alouan, Gouda
16 mei 2010 om 15:00 uur Buurthuis De Havelaar, Amsterdam
17 mei 2010 om 13:30 uur in de Buurtstee, Gouda
21 mei 2010 om 9:00 uur in de Peuterspeelzaal het Drempeltje
28 mei 2010 om 19:00 uur Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht

Blijf op de hoogte

We gebruiken je mail-adres en telefoonnummer om je op de hoogte te houden van acties en belangrijk nieuws van de SP in Gouda e.o. 

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

U bent hier