h

Ondertussen in de Goudse gemeenteraad

31 december 2010

Ondertussen in de Goudse gemeenteraad

Gouda gaat, politiek gezien, belangrijke tijden tegemoet. Begin 2011 zal het college de noodzakelijke bezuinigingen vormgeven. Bezuinigingen die, zoals de voorstellen er nu liggen, onnodig ten koste zullen gaan van kansarmen en zwakkeren in Gouda.
De SP zal zich blijven verzetten tegen asociale bezuiniging voornemens van het College. Via deze plek gaan we u geregeld op de hoogte houden van activiteiten van de SP raadsfractie in Gouda.

Naast de bezuinigingen stond de afgelopen tijd ook de Participatie nota 2011 – 2014 op de agenda. Een nota die zich afkeert van de kansarmen en zich richt op een veel ‘makkelijkere’ doelgroep. De nota bevat ook voorgenomen acties waarbij uitkeringsgerechtigden, min of meer onder dwang, aan de slag moeten voor een vergoeding onder het minimum loon. U begrijpt dat de SP alles doet om te voorkomen of te beperken.

Op de raadsvergadering diende Hans-Daniel van Alphen dan ook een amendement in. Met in gedachten de uitdrukking ‘gelijke monniken, gelijke kappen’ stelde hij dat in de Participatie nota ook moet worden opgenomen dat oud-wethouders moeten werken om hun wachtgeld te behouden! Dit zou dan in lijn zijn met de principes van het college dat uitkeringsgerechtigden moeten werken om hun uitkering te behouden.
Het amendement kreeg alleen steun van Gouda Positief, TON en G50+. Een dag later is dit in de Tweede Kamer er alsnog doorgekomen.
Hans-Daniel lichtte zijn stem tegen de gehele participatienota als volgt toe:

“We zouden de nota graag hebben aangepast en daarmee verbeterd met o.a. het punt van duurzame arbeid, handhaven van het principe van het minimumloon en loonvormende arbeid i.p.v. Werken voor behoud van uitkering, het voorkomen van werkende armen, etc. Tot onze verbazing ontbrak de morele verontwaardiging bij de meeste andere partijen en solidariteit met deze mensen die in een moeilijke situatie zitten of komen, om hier wat met ons aan te doen."

Het amendement kreeg steun voor dit amendement van Gouda Positief, TON en G50+.

Op dezelfde avond diende de SP een motie in over het overhevelen / schrappen van het budget van het programma ‘Gouda Ontmoet’; een programma ter bevordering van de sociale cohesie op buurtniveau. Het budget zou moeten gaan naar ‘stadsmarketing'. De SP diende deze motie in omdat in het college-akkoord staat: “Op twee beleidsvelden willen we niet bezuinigen, te weten het armoedebeleid en sociale veiligheid.” Daarnaast haalt dit besluit geld weg bij een project dat gericht was op het verbeteren van de sociale cohesie in buurten om zodoende een positieve invloed uit te oefenen op de subjectieve veiligheidsbeleving, d.w.z. sociale veiligheid.
Ten derde is het voorgestelde gebruik, het weggehaalde geld gebruikt wordt om initiatieven te ondersteunen die bijdragen aan het neerzetten van een positief beeld van de stad Gouda, twijfelachtig. Je haalt geld weg bij een structureel initiatief om alleen aan het beeld te werken.
De SP kreeg geen steun voor deze motie. Een teken dat de bereidheid om echt aan de Goudse problematiek te werken in de gemeenteraad laag is. Werken aan beeldvorming lijkt voor veel partijen belangrijker dan werken aan de oplossing!

Blijf op de hoogte

We gebruiken je mail-adres en telefoonnummer om je op de hoogte te houden van acties en belangrijk nieuws van de SP in Gouda e.o. 

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

U bent hier