h

SP Gouda zet ‘Week van de Thuiszorg’ voort

31 december 2010

SP Gouda zet ‘Week van de Thuiszorg’ voort

De afgelopen maand riep de SP Gouda de ‘Week van de Thuiszorg’ in het leven.
Door middel van een telefonische meldpunt, oproepen via kranten en website probeerde de SP in contact te komen met medewerkers uit de thuiszorg om meer te weten te komen over de veranderende werkomstandigheden bij de diverse thuiszorg-organisaties in de Goudse regio. De actie kwam voort uit een aantal zorgwekkende meldingen over de situatie van uitvoerend zorgpersoneel.

Gedurende de ‘Week van de Thuiszorg’ kreeg de SP verschillende meldingen binnen over de verslechterende arbeidssituaties. De meldingen liepen uiteen van ‘intimidatie door het management om hoge werkdruk mogelijk te maken’, ‘gedwongen opname van vakantiedagen bij ziekte’, ‘totaal gebrek aan ondersteuning gedurende het winterweer, waardoor veel zorg niet verleend kon worden de afgelopen periode’ en ‘veranderingen in het achterwacht-systeem die een fors lagere vergoeding tot gevolg hebben bij gelijkblijvende belasting’. Deze greep uit de klachten bevestigt het vermoeden van de SP dat de bezuinigingen in de zorg nu de weerslag hebben op het zorgverlenende personeel. Na de stopwatchzorg en de zorgveilingen, waar voornamelijk de cliënten de dupe van waren, lijkt besparen op de personeelskosten de volgende stap te zijn.

Wat de SP Gouda grote zorgen baart, is het feit dat de zorgmedewerkers zich bijna niet uit durven te spreken over de huidige situatie. Angst om de baan te verliezen, weerhoudt medewerkers om hun klachten te melden.

Toch roept de SP medewerkers in de thuiszorg op om hun bevindingen te melden. Om tot actie over te gaan heeft, ontvangt de SP graag meer reacties en ervaringen. Gezien de ernst van de diverse meldingen is dit ook nodig. De telefoonlijn (06-31255629) blijft ook in januari open. Daarnaast zal de SP via persoonlijke gesprekken met betrokken de ernst van de situatie duidelijk gaan maken.

Verheugend was een melding van een medewerkster van Buurtzorg Nederland, die te kennen gaf dat goede zorg onder prettige werkomstandigheden nog steeds mogelijk is.

Blijf op de hoogte

We gebruiken je mail-adres en telefoonnummer om je op de hoogte te houden van acties en belangrijk nieuws van de SP in Gouda e.o. 

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

U bent hier