h

Aandacht voor leegstand

25 februari 2011

Aandacht voor leegstand

Met een plak-actie in de Goudse binnenstad donderdag 24 februari j.l. heeft de SP Gouda aandacht gevraagd voor de leegstand van winkel, -kantoor –en woonruimte in de Goudse binnenstad en de bedrijventerreinen Goudse Poort en Gouwe Stroom.

Vooral de Lange Groenendaal en Tiendeweg kennen een groot verloop van winkels. Veel startende winkeliers houden het niet lang vol door de hoge kosten die ze moeten maken om hun zaak draaiende te houden. Daardoor staan veel winkelpanden leeg en dit heeft weer negatieve invloed op de winkels in de betreffende straat omdat het publiek wegblijft. Daarnaast treedt er al snel verloedering op doordat panden niet meer worden onderhouden. Deze effecten versterken elkaar. Een straat komt zodoende in een negatieve spiraal terecht. Dit is slecht voor zowel de zittende winkeliers, de Gouwenaars als de bezoekers van onze stad

aldus Hans-Daniel van Alphen, SP-raadslid in Gouda. Hij vervolgt:

We zouden dan ook graag zien dat de gemeente met maatregelen jonge, nieuwe ondernemers kansen geeft, met aanmoedigingsregelingen om kosten in de beginperiode laag te houden, zich te vestigen in deze leegstaande panden. Dit is niet alleen goed voor de werkgelegenheid, maar ook goed voor de stad Gouda en de bedrijvigheid in de straten rond de markt.

Van Alphen:

Ook de vele leegstaande kantoorpanden op de verschillende Goudse bedrijventerreinen is de SP een doorn in het oog. Ook hier geldt dat leegstand verloedering oplevert en de zittende bedrijven nadelige gevolgen ondervinden. Er staat enorm veel leeg, maar er wordt straks volop gebouwd in Spoorzone. Nut en noodzaak van van nieuwe locaties en kantoorpanden moeten worden aangetoond in relatie tot de leegstand in Gouda en de regio. NU trekken de nieuwste kantoren nog meer bestaande en oude kantoren leeg. Waarom niet stimuleren tot modernisering en verbouwen van bestaande panden. Ook is het tijd dat de gemeente serieus gaat kijken naar de mogelijkheden tot ombouwen van kantoorpanden naar woonruimte voor starters en ouderen. Dit alleen is natuurlijk niet voldoende om de vraag naar betaalbare woningen te beantwoorden, maar wel een goed begin. Veel jongeren vertrekken nu uit Gouda omdat de passende woonruimte schaars en dus erg duur is.

Met het plakken van posters met de tekst 'Waarom woont of werkt hier niemand' op ‘lege’ etalages en ramen plakte, maakt de SP duidelijk dat het nu tijd is om woorden om te zetten in daden om leegloop van Gouda van zowel kleine winkeliers als jongeren stop te zetten.

Blijf op de hoogte

We gebruiken je mail-adres en telefoonnummer om je op de hoogte te houden van acties en belangrijk nieuws van de SP in Gouda e.o. 

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

U bent hier