h

Bergambacht zeg nee tegen sloop

28 oktober 2011

Bergambacht zeg nee tegen sloop

Bewoners in Bergambacht maken zich zorgen over de voorgenomen sloop van hun wijk en hebben weinig inspraak bij de 'wijkvernieuwingsplannen'. Dat zijn de eerste conclusies uit buurtonderzoek van de SP in Krimpenerwaard. De bewoners richten een actiecomité op om de goede en betaalbare woningen in deze mooie wijk te behouden. Hierbij kunnen ze rekenen op steun van de SP.

Zaterdag 8 oktober hebben leden van SP Krimpenerwaard in Bergambacht een buurtonderzoek gehouden in de met sloop bedreigde Badhuisstraat, Secr. Schippersstraat, Pr. Julianastraat, Schoolstraat en Bloemengaarde. We voerden huis-aan-huis gesprekken met de bewoners. Uit deze gesprekken is gebleken dat een overgroot deel van de bewoners tevreden is met hun woningen en buurt. Daarom zijn ze tegen de door woningvereniging Qua Wonen en Gemeente Bergambacht aangekondigde sloop. Er wordt een actiecomité opgericht waar zeven bewoners plaats in willen nemen. De resultaten van de enquête worden nog samengevat en later bekend gemaakt.

De met sloop bedreigde wederopbouwwijk oogt fris en bestaat uit in goede staat verkerende betaalbare sociale meest huur- en enige koopwoningen. De huizen hebben leuke voor- en diepe achtertuinen. De meeste bewoners wonen al jaren tevreden in hun wijk, sommigen zelfs vanaf de oprichting. Veel bewoners vragen zich dan ook af waarom hun goede woningen moeten worden gesloopt. Zij zijn zeer bezorgd of de in hun wijk geplande nieuwe woningen voor hen geschikt en betaalbaar zullen zijn.

Uit het buurtonderzoek van 8 oktober jl. bleek ook dat de meeste bewoners zeer ontevreden zijn over de door Qua Wonen en de gemeente geboden mogelijkheden tot inspraak in wat er met hun wijk staat te gebeuren. De bewoners kregen op een door Qua Wonen en de gemeente georganiseerde bijeenkomst op 13 januari jl. voor het eerst te horen dat hun woningen en wijk niet voldoen aan toekomstige woonwensen. Zij werden geconfronteerd met een voltooid plan dat binnen enige maanden zou worden gestart. Qua Wonen heeft geen moeite genomen om voorafgaand aan het maken het wijkvernieuwingsplan naar de mening van haar huurders te vragen door het houden van een bewonersenquête. De door corporatie Qua Wonen opgerichte klankbordgroep blijkt bij navraag onder de bewoners voor de meesten onvoldoende toegankelijk.

Het Sociaal Plan van Qua Wonen mag technisch in orde zijn maar is een pleister op een open wond voor de bewoners van de wijk die zich in het plan miskend en niet gehoord voelen. Voor de bewoners die hun woningen en wijk willen behouden is het nu de hoogste tijd om zich voor het eerst gezamenlijk uit te spreken tegen de sloop. SP Krimpenerwaard wil de bewoners hierbij steunen en brengt op dit moment de zaken in kaart. De SP is juist voor het behoud van goede betaalbare sociale woningen. Deze tijd van grote financiële en economische crises en kaalslag in de sociale subsidies zoals de huurtoeslag vraagt om behoud van goede en betaalbare woningen. Zulke woningen moeten goed worden onderhouden en als nodig worden aangepast. Ook dat schept werkgelegenheid.

Blijf op de hoogte

We gebruiken je mail-adres en telefoonnummer om je op de hoogte te houden van acties en belangrijk nieuws van de SP in Gouda e.o. 

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

U bent hier