h

De kroniek van een aangekondigd onderzoeksresultaat

6 oktober 2011

De kroniek van een aangekondigd onderzoeksresultaat

Blog: Erik Kokke - De toekomst voorspellen valt doorgaans niet mee. Zelfs Nostradamus had het niet altijd bij het rechte eind. Maar soms valt het kijken in de toekomst best mee. Een dankbaar onderwerp voor makkelijke voorspellingen is onze burgemeester Wim Cornelis. En dan eigenlijk vooral zijn activiteiten in en rond El Mina in Ghana.

Een onderzoek dat de SP Gouda niet nodig vond. Ten eerste is een dergelijk onderzoek zonde van het geld om een burgemeester zijn eigen reputatie te laten redden, terwijl hij zelf de oorzaak is (en de oplossing zelf in handen heeft). Ten tweede stond de uitkomst van het onderzoek, door de slappe onderzoeksvraag, van te voren toch wel vast. En in allebei blijkt de SP gelijk te hebben.

Na lang gebakkelei over wel of niet juist gehandeld, wel of geen integriteitsprobleem en wel of geen gemeenschaps-geld-kostend onderzoek, ligt het onderzoek nu eindelijk op tafel. Een onafhankelijk onderzoeksbureau, op verzoek van Cornelis zelf, bekeek het handelen van onze burgemeester in Ghana. En de uitkomst was zoals verwacht. Zowel het resultaat (“de gemaakte keuzes in deze samenloop van betrokkenheid is de schijn van mogelijke belangenverstrengeling niet expliciet gemeden”) als de reactie van Cornelis (“ik mis de onderbouwing in dit rapport. Ik ben het er ook niet mee eens”).

De voorspelling van de uitkomst, zoals gedaan op 14 maart werd vorige week bevestigd. En zonde van het geld was het eigenlijk al direct, toen de onderzoeksvraag door de coalitiepartijen zodanig in compromissen uiteen viel, dat een duidelijk oordeel nooit de uitkomst kon zijn. Maar de verspilling van gemeenschapsgeld blijkt nog verder uit de reactie van onze burgemeester ; Hij kan zich niet vinden in de conclusie en spreekt een aantal bevindingen tegen.

En eigenlijk was deze reactie van Cornelis ook wel te voorspellen. Zelf vragen om een kostbaar onderzoek en dan de uitkomst in plaats van zijn eigen handelingen en/of positie ter discussie stellen! Dat komt wel overeen met de Cornelis zoals we hem hebben leren kijken. Een burgemeester zo overtuigd van zijn eigen gelijk, dat hij eigen tekortkomingen niet ziet.

Tijdens de raadsvergadering verwoordde SP raadslid Hans-Daniel van Alphen het op deze manier: “Gewogen en te licht gevonden!” En juiste conclusie, die de coalitiepartijen niet durfde delen.

Op 14 maart j.l. vroegen we ons af “Hoe hardleers is onze burgemeester?” Nu stelt de SP min of meer dezelfde vraag. Dit jaar hebben we bijna dezelfde vraag: ‘Hoe lang is onze burgemeester nog hardleers?’

We hopen dat Cornelis het nuance verschil begrijpt!

Blijf op de hoogte

We gebruiken je mail-adres en telefoonnummer om je op de hoogte te houden van acties en belangrijk nieuws van de SP in Gouda e.o. 

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

U bent hier