Inbreng ‘Voorjaarsnota’ 20 juni
Inbreng ‘Voorjaarsnota’ 20 juni
In eerste termijn heeft Hans-Daniël van Alphen onderstaande inbreng gedaan als reactie op de Voorjaarsnota.
Voorschot Voorjaarsnota
In de gemeentelijke nieuwsbrief van vorige week heb ik al een voorschot genomen op de voorjaarsnota behandeling. Daar borduur ik nu op voort. Het college heeft aangegeven nog bijna niets te weten en gaat voorlopig door op de ingeslagen weg (en eventueel pas later aan de slag). Wat er op ons afkomt, zien we misschien nog niet scherp, maar de contouren zijn duidelijk zichtbaar.
Jaarrekening
De afgelegde weg van dit college is gekenmerkt door verliezen die afgelopen jaar opliepen tot meer dan 14 miljoen, voornamelijk veroorzaakt door grondexploitaties van grote projecten zoals Westergouwe en de Spoorzone, waarvan wij af hadden willen zien, en een hoger aantal uitkeringen dan geraamd door het college. Het beleid had hier tijdig bijgestuurd moeten worden en ook nu wordt een afwachtende houding ingenomen.
Investeren in werk
De aanpak van armoede werkt niet en daarmee bedoel ik dat je in verslechterende omstandigheden niet passief de zwakkeren kunt ontzien, maar ze actief aan fatsoenlijk betalend duurzaam werk moet helpen. Hier hebben wij alternatieven voor naar voren geschoven zoals een eigen gemeentelijke werkcentrale en het afschaffen van o.a. commerciële reintegratiepraktijken; en met het vrijkomende geld creëren we gesubsidieerde banen.
Donkere Wolken
De economen van De Nederlandsche Bank (DNB) voorspellen dat landelijk de werkloosheid stijgt van 4,4 procent in 2011 naar 6,4 procent in 2014. En volgens het Centraal Planbureau (CPB) blijft de koopkracht vier jaren op rij dalen. Het risico van de grexen blijft. Het Weerstandsvermogen is uitgeput. Het Kunduz-akkoord dreigt o.a. de Algemene Uitkering te verlagen. In dat kader is het voor Gouda gunstiger als in een lager tempo het begrotingstekort wordt teruggebracht tot 3% Bruto Binnenlands Product, en daar zullen wij de komende maanden ons best voor doen.
Maar alles bij elkaar wordt de situatie kritieker.Om het luchtiger te maken las ik het volgende VERHAAL in dat teruggrijpt op de Talmoed.
Vier theologen waren altijd met elkaar aan het redetwisten over hun vakgebied. Drie van hen waren 't altijd met elkaar eens ten opzichte van de vierde. Op een dag, nadat die vierde weer eens verloor met 3 tegen 1, besloot hij een beroep te doen op een hoger gezag. ‘God,’ smeekte hij ‘diep in mijn hart weet ik dat ik gelijk heb. Geef me alsjeblieft een teken om het hun te bewijzen.’
Het was een mooie zonnige dag. Zodra de theoloog zijn gebed eindigde , bewoog een stormwolk door de hemel, trok over de 4 theologen heen, maakte een rommelend geluid en loste op. ‘Een teken van God, zie je wel, ik wist dat ik gelijk had!’ De andere drie wezen hem er op dat zich wel vaker stormwolken vormen op hete dagen.
De theoloog bad nogmaals: 'God, ik heb een groter teken nodig om hen te overtuigen, dus alsjeblieft God!' Deze keer verschenen er vier stormwolken die samen één grote wolk vormden en een bliksemschicht sloeg in een nabijstaande lantarenpaal.
‘Ik zei toch dat ik gelijk had’, riep de theoloog, maar zijn collega’s namen het standpunt in dat niets van wat er gebeurd was niet natuurlijk verklaard kon worden. Net toen de theoloog op het punt stond een heel, heel groot teken te vragen kleurde de lucht inktzwart, schokte de aarde en een zwaar bulderende stem sprak monotoon: ‘HIJ HEEFT GELIJK!’
De vierde theoloog zette zijn hand in zijn zij en keek naar de andere drie en zei: ‘Nou?’. ‘Dus,’ zei één van de drie theologen schouderophalend, ‘nu is het 3 tegen 2.’
Dit verhaal is op velerlei manieren uit te leggen en op evenzoveel niveaus zijn er parallellen te trekken met onze situatie in Gouda. Ik sla de exegese over, want volgens mij moet iedereen er wel wat uit kunnen halen. Maar behalve dat we een meerderheid nodig hebben voor de juiste visie, hoeft het niet zo te gaan.
De FINANCIEN moeten op orde.
Iedereen heeft dat vanmiddag aangegeven, alleen verstaan we er allemaal nog wat anders onder. Daar moeten we uit zien te komen. In het gisteravond ontvangen memo, is bespreking direct na de zomer toegezegd. Dat zien wij dan ook maar als de tweede VJN behandeling en de échte, die over de financiële kaders gaat die de leidraad zijn voor de komende begroting.
Je kunt een extra bijdrage in de kosten aan de samenleving vragen, maar vooral aan de mensen die het toch al goed hebben. We houden daarom de optie open om meer lokale belastingen te heffen onder de voorwaarde dat die meer naar draagkracht geheven worden zodat het merendeel van de burgers en de kleine bedrijven ontzien worden. Dit kan niet het enige zijn, we moeten ook bezuinigen en dat is niet gelijk aan de kosten naar de burgers verschuiven.
We hebben tevens een plan nodig, dat uitgevoerd gaat worden, om het weerstandsvermogen naar een gezonder niveau te tillen. Tegelijkertijd moet er ook geld vrijgemaakt worden om extra te investeren in WERK om de zwakkeren te ontzien en het tekort op de uitkeringen tegen te gaan. De behandeling van het participatiebeleid moet naar voren gehaald worden en meteen na de zomervakantie plaatsvinden.
Het ARMOEDEBELEID (en gelinkt daaraan de SHV) is ook aan een update toe. Hoe kunnen we in deze tijden meer voor de mensen betekenen zonder dat het noodzakelijk echt meer hoeft te kosten. Dit verdient ook om gelijk na de zomer op de agenda te staan.
Er zijn partijen in de raad die dat ook belangrijk vinden en met wie ik graag wil samenwerken om dat te bewerkstelligen.
De kaders die nu nog voor liggen keuren we niet goed, maar we zien uit naar nieuwe voorstellen en de behandeling na de zomer.