h

Antwoord op aan gemeente gestelde vraag over maaien

18 juli 2013

Antwoord op aan gemeente gestelde vraag over maaien

SP Gouda heeft een artikel 38 vraag gesteld over het maaien van de bermen.

Wethouder en burgemeester hebben de vraag schriftelijk beantwoord:

Geachte heer Van Alphen,

Op 25 juni 2013 heeft u een artikel 38 vragen gesteld over bovengenoemd onderwerp. Hierbij ontvangt u onze schriftelijke reactie.

1. Bent u al volop bezig met de maaiwerkzaamheden? Zo nee, bent u bereid om dit jaar pas te maaien na het broedseizoen/juli? Zo nee, waarom niet?

Antwoord: De maaiwerkzaamheden zijn dit jaar 2 weken later aangevangen (begin juli in plaats van medio juni). Na het broedseizoen maaien is geen optie. Vogels broeden overigens doorgaans niet in bermen.

Na de eerste maaironde komt er al snel een herbloei van verschillende planten wat weer ten goede komt aan verschillende insecten in de zomerperiode.

2. Bent u bereid om bermen in onze gemeente ook in volgende jaren later te maaien omwille van verschillende dieren die hier baat bij hebben (vlinders, bijen, broedende dieren)? Zo nee, waarom niet?

Antwoord: Ja, zo wordt overigens in Gouda al jaren gewerkt (ecologisch beheer).

3. Bent u bereid om ook bij andere gemeentelijke werkzaamheden, zoals baggeren en maaien, een diervriendelijk beleid te voeren? Zo ja, op welke termijn? Zo nee, waarom niet?

Antwoord: Ja, dat is reeds het geval. Bij werkzaamheden in de openbare ruimte zoals baggeren en maaien hebben we landelijk te maken met de Flora en faunawet. Deze wet is voor het behoud van soorten en wordt getoetst bij de start van de werkzaamheden.

4. Bent u bekend met het feit dat neonicotinoïden mede verantwoordelijk zijn voor de massale bijensterfte van de laatste jaren?

Antwoord: ja

5. Bent u bekend met het feit dat de Europese Commissie daarom recent besloot het gebruik in zoverre te beperken, dat bijen er zo weinig mogelijk meer mee in aanraking kunnen komen?

antwoord: ja

6. Gebruikt de gemeente deze of andere chemische middelen voor gewasbescherming of onkruid- of ongedierte bescherming die schadelijk kunnen zijn voor bijen, zoals bijvoorbeeld Roundup? Zo ja, is de gemeente bereid hiermee te stoppen?

Antwoord: Gemeente Gouda (en dus Cyclus ook) gebruiken al vele jaren geen chemische middelen meer.

Wij vertrouwen u met deze antwoorden voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,

burgemeester en wethouders van Gouda,

de secretaris de burgemeester

Loes Bakker Milo Schoenmaker

Blijf op de hoogte

We gebruiken je mail-adres en telefoonnummer om je op de hoogte te houden van acties en belangrijk nieuws van de SP in Gouda e.o. 

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

U bent hier