h

Sinds Kerstavond opnieuw stankproblemen Symfonielaan

4 januari 2014

Sinds Kerstavond opnieuw stankproblemen Symfonielaan

De Goudse Symfonielaan werd op de avond voor Kerst opnieuw geteisterd door hevige stankoverlast. Milieutechnisch adviseur Jeroen Carol-Visser, tevens bestuurslid van SP-Gouda, stond samen met bewoners uren lang buiten in de kou. Niet bepaald de Kerstavond die iedereen in gedachten had.

Ondertussen werd er intensief overlegd met de brandweer, de milieudienst en de politie. Na de melding ging ook een vertegenwoordiger van woningcorporatie Mozaïek Wonen in telefonisch overleg, waarna er pas uren later een medewerker van milieubureau Ecoloss ter plekke kwam.

Samen met Ecoloss is er diezelfde avond toch nog een korte termijn oplossing gevonden. De oplossing met bacteriën, die in november nog een negatief resultaat had, werd toegepast om de Kerstdagen te overbruggen.

Vervolgens gaf Mozaïek Wonen Ecoloss de opdracht om op maandag 30 december aanvullend onderzoek uit te voeren. Op 3 januari kregen de bewoners via een journalist van het AD het bericht dat het om een dieselverontreiniging gaat. Helaas wisten de bewoners dit ook al in november.

Structurele oplossing
Volgens Jeroen Carol-Visser van SP-Gouda is het nu de hoogste tijd voor een structurele oplossing: ‘In november sliepen de bewoners ook al in een hotel omdat de stank echt niet te harden was. Met het bepalen dat er sprake is van een dieselverontreiniging heeft Ecoloss in opdracht van Mozaïek Wonen de bekende weg bewandeld: dat het om diesel gaat was namelijk in november al bekend.

Jeroen heeft dan ook met verbazing kennis genomen van het onderzoek dat het milieubureau heeft uitgevoerd. Er is namelijk helemaal niet gezocht naar een bron van de verontreiniging. Dat is wel absoluut een vereiste. Vóórdat er echt effectieve maatregelen genomen kunnen worden, moeten er altijd twee vragen beantwoord zijn:

Ten eerste moet de bron worden bepaald en ten tweede moet bepaald worden hoe de diesel in het grondwater wordt vervoerd (welke grondwaterstromingsrichting is er etc.). Pas als deze twee vragen beantwoord zijn, kan er echt actie worden ondernomen. Wat er tot nu toe is gedaan is symptoonbestrijding. Daar is niemand mee gebaat.

Wat de bewoners en SP-Gouda verder heeft verbaasd, is dat Mozaïek Wonen niet de moeite heeft genomen om tussen Kerstavond en vandaag persoonlijk contact op te nemen met de bewoners. Zij hebben te maken met een serieuze aantasting van hun woongenot en de hoge, duurbetaalde heren bij Mozaïek nemen niet eens de moeite om de bewoners behoorlijk te informeren.

SP-Gouda gaat op kort termijn met de directie van Mozaïek wonen in gesprek over het hoe en waarom in deze gebrekkige informatievoorziening. Verder hopen we uiteraard op snelle en juiste vervolgacties van Mozaïek, om zo het probleem van de stankoverlast snel achter de rug te hebben.

Blijf op de hoogte

We gebruiken je mail-adres en telefoonnummer om je op de hoogte te houden van acties en belangrijk nieuws van de SP in Gouda e.o. 

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

U bent hier