h

Jongeren tijdens debat in So What: behandel ons normaal!

9 maart 2014

Jongeren tijdens debat in So What: behandel ons normaal!

Goudse jongeren willen goed onderwijs, werk en een betaalbare huurwoning zonder lange wachttijd. Met de argwaan en negativiteit richting jongeren zijn ze helemaal klaar, zo werd duidelijk afgelopen donderdag tijdens het jongerendebat in So What.

Onder de strakke maar relaxte leiding van ex-wethouder Gea Gravesteijn kwamen donderdagavond  in rap tempo veel  verschillende onderwerpen aan bod. Voor de SP deed Boris Stil mee. Boris is actief in het maatschappelijk werk en heeft een zoon van zeventien. Hij weet dus zo’n beetje wat er speelt.

Veel Goudse jongeren balen van de negatieve manier waarop ze vaak behandeld worden. ‘Wij zijn ook mensen, die vaak hard werken op school, in bijbaantjes en ook af en toe willen shoppen en ontspannen. Waarom worden we neergezet als winkeldieven, onruststokers en criminelen?’

De stelling over een algeheel samenscholingsverbod in Gouda viel dan ook bij niemand in goede aarde. Emy van Steekelenburg-Janssons van het CDA gaf aan dat leeftijdsdiscriminatie ook in Gouda verboden is. Michel Klijmij van Groen Links pleitte voor sowieso meer tolerantie in onze stad.

Groen Links wil ook het melden van discriminatie makkelijker maken. De SP kan zich hier helemaal  in vinden. Boris pleitte ook voor meer plekken waar jongeren samen kunnen komen zonder overlast te veroorzaken. Boris: ‘De SP wil de buurthuizen en jongerenwerkers terug in de wijken.

Want door jongeren een eigen plek te geven en op het rechte pad te houden, win je veel meer dan wat het kost!’ Een ander belangrijk punt voor de SP is betaalbaar meedoen aan cultuur. Dit is nu vaak veel te duur. Zo kost een jaar gitaarles bij Kunstpunt Gouda 499 euro. Niet te doen, voor veel jongeren!

Ook een betaalbare huurwoning is een grote wens van veel Goudse jongeren. Volgens Woonpartners  kun je binnen 1.5 jaar een woning hebben, maar dan moet je verder geen eisen stellen of 600-700 euro neertellen. Op een betaalbare woning op een redelijke plek wacht je zo een jaar of 10.

Voor de SP is het dus duidelijk. Hoewel het huidige kabinet de corporaties miljarden aan extra belasting oplegt, moeten ze samen met de gemeente toch alles doen voor veel meer betaalbare huurwoningen. Zo hebben jongeren ook meer te besteden, wat goed is voor de lokale economie!

Lege kantoren
De plannen van meerdere partijen om lege kantoren om te bouwen tot jongerenwoningen, bleken in de praktijk nog niet zo eenvoudig. Iedereen was het er wel mee eens, dat de manier waarop kantoren nu vaak jarenlang doelloos leegstaan, echt niet kan.

Doordat vastgoedbedrijven leegstandskosten kunnen aftrekken van de belasting, verdienen ze er soms bijna op. En missen ze een prikkel om  iets met leegstaande panden te doen. Een gemeentelijke heffing kan volgens PvdA, Groen Links en SP een oplossing zijn, als er maar iets gebeurt!

SGP en CDA willen vooral blijven proberen om nieuwe ondernemers naar Gouda te krijgen. Maar door de crisis, het nieuwe (thuis)werken en de concurrentie van omliggende gemeenten valt dit duidelijk niet mee. Een oplossing lijkt op díe manier dus voorlopig niet in zicht!

Blijf op de hoogte

We gebruiken je mail-adres en telefoonnummer om je op de hoogte te houden van acties en belangrijk nieuws van de SP in Gouda e.o. 

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

U bent hier