h

'Een oude boom verplant je niet'

12 juli 2014

'Een oude boom verplant je niet'

Verpleeghuis Julianastaete in de Goudse wijk Korte Akkeren gaat per 1 januari 2015 dicht. Dit betekent dat de bewoners van het verpleegtehuis verplicht moeten verhuizen. Naar aanleiding hiervan voerde SP-Gouda op 5 en 6 juni 31 gesprekken met mensen in de buurt van Verpleeghuis Julianastaete.

Omwonenden zijn zeer ontstemd over de gedwongen verhuizing van de bewoners van het verpleeghuis. Verhuizen is de een na grootste stressfactor in een mensenleven. Laat staan een gedwongen verhuizing op zeer hoge leeftijd.

Veel omwonenden maken zich zorgen dat de echtgenoten van de bewoners van Julianastaete die in de omliggende aanleunwoningen wonen, gescheiden worden van hun partner.

Onduidelijkheid is er ook over wat er gaat gebeuren met de activiteiten voor ouderen die nu nog plaatsvinden bij Julianastaete, zoals de koffieochtenden, modeshow, filmavonden, schilderen en gym. Wat gebeurt er met de thuiszorg en huishoudelijke hulp vanuit Julianastaete voor de omwonenden?

De sluiting van Julianastaete staat echter niet op zich. Steeds meer voorzieningen verdwijnen uit Korte Akkeren. ‘Zwembad weg, bieb weg, verpleeghuis weg, activiteiten weg, alles weg’, aldus een omwonende.

 

Zorgpartners

De resultaten van het buurtonderzoek zijn voorgelegd aan de Raad van Bestuur van Zorgpartners. Zorgpartners stelt in een reactie al eerder beloofd te hebben dat echtparen niet gescheiden worden door de sluiting van Julianastaete. Er worden oplossingen voor deze mensen gezocht in andere huizen in Gouda.

Niet alleen de sluiting van Julianastaete maar ook de onduidelijkheid over het voortbestaan van de  ontmoetings-, recreatie- en zorgvoorzieningen voor de oudere omwonenden zijn het gevolg van de nieuwe  wetten over de zorg, aldus Zorgpartners. Steeds minder mensen kunnen nog naar verpleeg- en verzorgingshuizen en de gemeente  wordt verantwoordelijk voor de financiering van een groot gedeelte van de activiteiten en voorzieningen die nu voor ouderen in Julianastaete plaatsvindt.

 

Resultaten worden aangeboden aan de wethouder

Omdat de gemeente een grote rol krijgt in de financiering van voorzieningen en activiteiten voor ouderen worden de resultaten van het buurtonderzoek aangeboden aan wethouder Laura Werger van Zorg, Welzijn, Jeugd en Sport in het Huis van de Stad.

 

Link naar resultaten onderzoek

 

Gerelateerde berichten: Persbericht Zorgpartners

Zorgpartners vindt WMO tijdspad gemeenten onacceptabel

 


Foto: Burgerraadslid (rechts) overhandigd het rapport aan wethouder Laura Werger (links)

 

U bent hier