h

Lenny Roelofs: 'Voorkom ontslaggolf in Goudse zorg'

27 juli 2014

Lenny Roelofs: 'Voorkom ontslaggolf in Goudse zorg'

SP-fractievoorzitter Lenny Roelofs sprak op 26 juli bij Lokaal Journaal van Gouwestad Radio over de sluiting van verpleeghuis Julianastaete en het SP-Meldpunt Zorg. Ze riep wethouder Werger op om nu echt snel afspraken te maken met zorgaanbieders, om een ontslaggolf in de Goudse zorg te voorkomen.

Verpleeghuis Julianastaete gaat per 1 januari 2015 dicht. ‘Heel erg voor de bewoners die gedwongen moeten verhuizen’, aldus Lenny. ‘Een oude boom verplant je niet'.

Ze vervolgt: 'Daarnaast zijn we erg bezorgd over het verdwijnen van de bijbehorende voorzieningen en van werkgelegenheid, met name in de thuiszorg en de huishoudelijke hulp'.

Onderzoek SP-Gouda
Uit onderzoek van SP-Gouda naar de sluiting van Julianastaete blijkt dat de gemeente nog geen concrete afspraken heeft gemaakt over de gang van zaken in de Wmo na 1 januari 2015. 

Als er niks gebeurt, zullen in de thuiszorg veel medewerkers hun baan verliezen. Daarbij kan het aantal ontslagen enorm oplopen. Lenny: 'In Gouda gaat het bij Zorgpartners alleen al om 300 mensen!'

Pijnlijke gevolgen
Dit kabinet bezuinigt 3.5 miljard euro op de langdurige zorg aan ouderen, mensen met een beperking en chronisch zieken. 'De pijnlijke gevolgen hiervan worden steeds zichtbaarder’, zegt Lenny.

‘Mensen verliezen hun huidige recht op zorg en hun baan. Tegelijkertijd wordt aan de geldverslindende bureaucratie en aan de topinkomens in de zorg juist veel te weinig gedaan’.

Jeugdzorg
Behalve de langdurige zorg wordt ook de jeugdzorg een taak van gemeenten. Als de gemeente Gouda niet op tijd goede afspraken maakt met bureau Jeugdzorg, vallen er ook hier vele ontslagen. 

Kinderen en gezinnen in Gouda kunnen hierdoor wellicht begin 2015 zonder zorg komen te zitten. Hoe langer het duurt voordat de wethouder afspraken maakt, hoe meer frictiekosten en hoe hoger de totale kosten.

De SP wil dat voorkomen. Om duidelijk te krijgen hoe de veranderingen in de zorg precies uitpakken voor Gouda, opent SP-Gouda daarom het Meldpunt Zorg.

Bellen of mailen
Vanaf 1 augustus kunnen mensen bellen met 06-40280045. Van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 13.00 uur zijn we direct beschikbaar. Buiten deze tijden kunt u inspreken.

Het nummer is behalve voor mensen die zorg ontvangen ook bedoeld voor mensen die werken in de zorg of hun baan al verloren zijn. U kunt ook mailen naar fractiegouda@sp.nl

Uitzending gemist?
Heeft u de uitzending met Lenny op 26 juli op Gouwestad Radio gemist? De herhaling is aanstaande maandag 28 juli van 9 tot 10 uur.

Vanaf 29 juli kunt u ook terugluisteren via de website. Ga daarvoor naar: ->radio-> actueel -> Lokaal Journaal -> uitzending gemist. Gouwestad radio is ook live te ontvangen via de ether op 106.2 FM en op de kabel via 97.7 FM.

Blijf op de hoogte

We gebruiken je mail-adres en telefoonnummer om je op de hoogte te houden van acties en belangrijk nieuws van de SP in Gouda e.o. 

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

U bent hier