TTIP - De weg naar Pseudocratie?
TTIP - De weg naar Pseudocratie?
Misschien heb je er van gehoord, maar waarschijnlijk niet. De meerderheid van de Nederlanders heeft geen idee wat TTIP is, en wie dat wel doet weet meestal niets meer dan de naam van het verdrag. Vrij mysterieus dus.
Dus wat is het nu? De voorstanders noemen het een vrijhandels verdrag, en zeggen dat het goed is voor onze economie.Misschien is dat wel zo, de meest positieve cijfers zeggen dat door het TTIP verdrag iedereen een extra kopje koffie per week zou kunnen kopen. Als dat geld eerlijk verdeeld wordt, natuurlijk.Daar zit het ‘m nu, dat geld wordt binnengehaald door multinationals die zouden profiteren van TTIP. Men verwacht dat het wel naar ons, de gewone burger, toe zal druppelen, het ‘trickle-down’ effect. Deze theorie gaat ervan uit dat door de hoogste inkomens te subsidieren, dit geld “vanzelf” bij de samenleving als geheel terecht zou komen.Dat gebeurt dus niet. Tijdens de crisis heeft de overheid heel veel geld erin gestoken om banken boven water te houden. Daarbovenop zijn er belastingmaatregelen zoals de door de belastingdienst mogelijk gemaakte belastingontduiking van de brievenbusfirma's, die multinationals in staat stellen zich nog meer te verrijken. Maar de meeste Nederlanders hebben alleen maar bezuinigingen om hun oren gehad. Wat is daarop het antwoord van rechts? Het wordt pas beter voor iedereen als we de banken en de multinationals nog meer belastingvoordeel geven. Een stap in de verkeerde richting vind ik.
Als we willen weten wat TTIP precies inhoudt, dan moeten we echt goed zoeken. Het verdrag is namelijk grotendeels geheim en wordt achter gesloten deuren besloten. Er is echter wel een zuster-verdrag aan de andere kant van de wereld, genaamd TPP. Via gelekte stukken van TPP kunnen we zien wat er met TTIP ons te wachten staat. En dat is niet zo best. Zo zou er, volgens een senator uit de V.S. iets in staan over de “War on Terror”, en gelekte artikelen bevatten ook informatie over gesloten bedrijfsrechtbanken die staten zouden kunnen aanklagen, als ze vinden dat hun bedrijfsbelang geschaad wordt. Dat zou het bedrijfsleven boven onze democratische grondwet plaatsen. ‘Bad business’, wat mij betreft. Daarnaast zou het mogelijk zijn om schadelijke pesticiden weer in gebruik te nemen. Het auteursrecht zou zo absoluut kunnen worden dat het volledig volgen van burgers nodig is om het na te leven. En dit zijn slechts enkele afschrikwekkende voorbeelden die ons waarschijnlijk te wachten kunnen staan als TTIP werkelijkheid wordt.
Maar waarom vertelt het kabinet hier niets over? Waar is het debat over hoe bedrijven de staat mogen aanklagen als het resultaat van een democratisch referendum hun belangen zou kunnen schaden? Over hoe de volksgezondheid en milieu er op achteruit zouden gaan als giftige stoffen zoals pesticide en asbest weer gebruikt mogen worden? Hoe kan het dat het huidig kabinet hier überhaupt voorstander van kan zijn?
Er wordt veel te weinig aandacht besteed door het kabinet aan dit voor onze democratie zeer bedreigende verdrag. Protest wordt afgedaan als hysterie, zonder het debat serieus aan te gaan. Met TTIP wordt onze democratie misvormd tot een pseudocratie, een staat die nog meer dienstbaar gemaakt wordt aan de eenzijdige belangen van multinationals. Daarbij is de gretigheid van rechts niet zonder grenzen, iedereen die zich niet actief tegen TTIP uitspreekt is volgens de voorstanders gewoon voor het verdrag. En iedereen die zich uitspreekt tegen het verdrag zou proberen mensen op te hitsen voor eigen snode plannen, en zou een alarmist zijn.
Daarom strijden we tegen TTIP, tegen het neoliberalisme, het corporatisme en de pseudocratie waar TTIP voor staat. Op de website van de SP staat daarom ook een manifest tegen TTIP (https://sp.nl/ttip), waarop ook u uw stem kan laten horen. Er is ook een internationale petitie tegen TTIP op https://stop-ttip.org/. Ik vraag u dus ook om daadwerkelijk uw stem te laten horen, samen met de rest van Nederland. De enige manier dat we dit stop kunnen zetten is om solidair op te staan en “NEE” te roepen tegen TTIP.
David Leefsma SP Gouda