h

Bed Bad en Brood regeling illegalen

11 oktober 2015

Bed Bad en Brood regeling illegalen

Lenny Roelofs, fractievoorzitter van de SP Gouda nam op 7 oktober deel aan het congres van Vluchtelingenwerk Zuid-Holland Noord over de Bed-Bad en Brood voorziening. Natuurlijk was er tijdens het congres ook veel aandacht voor de actuele asielinstroom.

Een ambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie informeerde de aanwezigen over de stand van zaken van asielaanvragen. Momenteel zijn er veel statushouders die op zoek zijn naar een woning. Twee-derde daarvan bestaat uit mensen uit Syrië en Eritrea. De gemeente is verantwoordelijk voor opvang, huisvesting voor statushouders en integratie. Tevens speelt de gemeente een rol bij de Bed-Bad en Brood regeling voor illegalen. Draagvlak onder de burgers is cruciaal.

Lenny vindt het belangrijk dat er sociaal draagvlak gecreëerd wordt voor de opvang van asielzoekers bijvoorbeeld op het gebied van huisvesting. Veel Nederlanders vinden dat asielzoekers hun huizen inpikken, waardoor men langer op de wachtlijst staat. Dat herkent de SP ook in de discussie rond de eventuele vestiging van een AZC in de PWA kazerne. De SP vindt dat de woningbouwcorporaties moeten stoppen met de verkoop van sociale huurwoningen. Versneld bouwen van woningen in de  sociale huursector is ook een mogelijkheid. Daarmee vergroten we de kans om iedereen die recht heeft op een sociale huurwoning deze ook  daadwerkelijk te kunnen bieden.

 De huidige Bed-Bad en Brood regeling duurt tot 1 november. Daarna moeten er nieuwe akkoorden afgesloten worden met de gemeenten. Gemeenten hebben een zorgplicht, ook voor illegalen. In Gouda kennen we deze regeling niet. CU, SP, PvdA en PvdD pleiten wel voor zo'n regeling in Gouda. SP wethouder in Leiden Roos van Gelderen meldde dat er in Leiden voorbereidingen getroffen worden voor een voorziening van Bed Bad en Brood voor illegalen.

Blijf op de hoogte

We gebruiken je mail-adres en telefoonnummer om je op de hoogte te houden van acties en belangrijk nieuws van de SP in Gouda e.o. 

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

U bent hier