h

SP spreekt met omwonenden over voorgenomen besluit vestiging AZC in Gouda Noord

7 december 2015

SP spreekt met omwonenden over voorgenomen besluit vestiging AZC in Gouda Noord

Foto: SP

Zoals bekend zal er in Gouda, als de onderhandelingen succesvol verlopen, in de voormalige Prins Willem Alexanderkazerne, een  asielzoekerscentrum voor 10 jaar gevestigd worden.

 

Buurten met omwonenden

De SP wil graag omwonenden van de voormalige PWA kazerne zelf spreken om een goed beeld te krijgen van de wensen en voorwaarden die bewoners stellen aan de opvang van vluchtelingen in hun wijk. Met dat doel hebben zes actieve SP-ers op 1 december 24 omwonenden gesproken in de Wibautstraat, de Groen van Prinsterensingel, de Domela Nieuwhuisstraat en de Vliegenstraat.

De SP heeft geen uitgesproken tegenstanders gesproken van opvang van vluchtelingen in de voormalige PWA kazerne. Bewoners gaven regelmatig aan dat 500 asielzoekers in de wijk teveel is. Er wordt dan ook door deze buurtbewoners voor meer gespreide opvang gepleit in heel Gouda.

 

Veiligheid, leefbaarheid en dagbesteding

Veel buurtbewoners noemen veiligheid en leefbaarheid van de wijk als belangrijke aandachtspunten. Zij verwachten dat de gemeente en het COA maatregelen nemen om overlast te voorkomen voor de buurt en te zorgen voor voldoende beveiliging in de wijk en in het AZC. Hierbij gaat het niet alleen om veiligheidsmaatregelen maar ook om dagbesteding, werk en taalles. Door te voorzien in voldoende dagbesteding en voldoende begeleiding vanuit het COA wordt voorkomen dat vluchtelingen zich gaan vervelen, rond gaan hangen in de wijk en overlast veroorzaken. Een beperkt aantal bewoners wil zelf ook bijdragen aan activiteiten voor en met vluchtelingen.

De SP benadert de situatie rond de vluchtelingen met nuchterheid. Niet alle mensen kunnen immers in Europa wonen.  We zijn het verplicht om mensen in nood te helpen, maar aan onze mogelijkheden zitten natuurlijk grenzen. Voor Gouda betekent het dat de SP voor de opvang van vluchtelingen is onder de voorwaarde dat buurtbewoners echt inspraak hebben in hoe de opvang eruit komt te zien. Deze inspraak hoort de gehele opvangperiode geborgd te zijn. Daarbij vindt de SP dat er met de omvang van de opvang rekening gehouden moet worden met de specifieke omstandigheden in een buurt of wijk. 

Blijf op de hoogte

We gebruiken je mail-adres en telefoonnummer om je op de hoogte te houden van acties en belangrijk nieuws van de SP in Gouda e.o. 

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

U bent hier