h

Verruim gemeentelijke inkomensondersteuning

19 december 2015

Verruim gemeentelijke inkomensondersteuning

Onlangs deed een bewoner van Gouda een beroep op de SP met indringend verhaal over de gevolgen van armoede.

"Ik loop al een tijdje tegen het volgende probleem op, en aangezien ik nu zelfs buiten de ziektekostenverzekering val is inmiddels bij mij wel de grens bereikt. Ik zal het u uitleggen.

Ik ben een alleenstaande moeder met een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Deze uitkering ligt onder het sociaal minimum en dus krijg ik er een toeslag bij. Dit is op het sociaal minimum. Ik krijg voor de  kinderen nog een kleine aanvulling als alimentatie. Veel uitkeringen om zieke mensen tegemoet te komen zijn komen te vervallen. Deze "extraatjes" gebruikte ik altijd voor mijn ziektekosten en eigen bijdrage. Deze pot is naar de gemeente gegaan en zij mag bepalen wie zij ondersteunen. Ik was dan ook dolblij dat ik afgelopen jaar via de gemeente in de collectieve ziektekostenverzekering deel kon nemen. Nu is mijn inkomen onveranderd, de regeling onveranderd maar toch val ik er dit jaar buiten. Dat vind ik heel raar. En daar blijkt niemand wat aan te kunnen doen…

Ik zit boven het absolute minimum en natuurlijk ben ik bereid om iets extra's te betalen, maar ik val nu echt buiten alle regelingen en ik hou veel minder over dan iemand die minder inkomen heeft. Regels zijn regels en het is superfijn dat de minima geholpen worden, maar ben je iets meer dan minima dan ben je pas echt arm. Ik kom niet in aanmerking voor kwijtschelding van de gemeentebelasting, niet voor een vergoeding voor sportactiviteiten voor mijn kinderen en niet voor de collectieve ziektekostenverzekering via de gemeente (iets wat je als zieke juist erg hard nodig hebt!). Overal wordt gekeken naar die "magische grens" van 120% bijstandsnorm en dan zou je het wel zelf kunnen betalen. Voor een deel natuurlijk wel, maar als dat bij alles wordt gezegd dan blijft er aan het einde van de streep wel heel weinig over. En dat lijkt me niet de bedoelingen van dit soort regelingen, toch?

Ik weet dat uw partij staat voor leefbaarheid voor iedereen. Dat jullie hart hebben voor mensen met een klein inkomen. Zouden jullie je dan ook hard kunnen maken voor mensen die nét boven het bestaansminimum leven? Zodat die ook net zo veel hebben als mensen die een bijstandsuitkering hebben?"

 

Inkomensondersteuning tot 130% van de bijstandsnorm

Gelukkig gaat de gemeente voor deze bewoner dankzij bemiddeling van de SP aan de slag voor deze bewoner. De SP wil dat armoede structureel beter wordt aangepakt. De SP pleit daarom voor verruiming van inkomensondersteunende voorzieningen vanuit de gemeente. Deze voorzieningen zouden toegankelijk moeten zijn voor bewoners met een inkomen van 130% van de bijstandsnorm. Dat helpt ook de groep werkende armen die vaak moeten rondkomen van een zeer klein inkomen. In het eerste kwartaal van 2016 zal het armoedebeleid besproken worden in de gemeenteraad. Een verruiming van inkomensondersteunende voorzieningen naar 130% van de bijstandsnorm zal onderdeel zijn van een pakket van maatregelen dat de SP zal voorstellen om de armoede in Gouda terug te dringen.

Blijf op de hoogte

We gebruiken je mail-adres en telefoonnummer om je op de hoogte te houden van acties en belangrijk nieuws van de SP in Gouda e.o. 

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

U bent hier