h

Waarom de SP niet instemt met een gemeentelijk krediet voor Goudasfalt

31 januari 2016

Waarom de SP niet instemt met een gemeentelijk krediet voor Goudasfalt

De SP besloot om niet in te stemmen met een gemeentelijk krediet voor de aankoop van het Koudasfalt terrein door GOUDasfalt. Natuurlijk steunt de SP het als bewoners zelf het heft in handen willen nemen om hun stad mooier en aantrekkelijker te maken. Als daar een krediet van de gemeente voor nodig is, dan is het aan politieke partijen om een zorgvuldige afweging te maken . Het gaat namelijk om geld van ons allen. De SP vindt het om 4 redenen niet verantwoord om gemeenschapsgeld uit te lenen aan GOUDasfalt.

 

  • Woonlasten hoog en stijgen fors in Gouda

De woonlasten voor meerpersoonshuishoudens (gezinnen) in Gouda bedroegen in 2015 919 €. Daarmee liggen de woonlasten in Gouda ruim 29% hoger dan het landelijke gemiddelde van € 709. Daarbij zijn de woonlasten in Gouda in 2015 met 6% gestegen ten opzichte van 2014. Dit is een veel hogere stijging dan de gemiddelde stijging van de woonlasten in Nederland, deze bedroeg 1,5%.  Door extra geld uit te lenen neemt Gouda een risico met de toch al hoge lasten voor inwoners.

 

  • Gemeentelijke schuld hoog in Gouda

De gemeentelijke schuld bedroeg in Gouda op 31 december 2014 340 000 000 €. Dat is netto 4 428 € per Goudse inwoner. Voor heel Nederland bedroeg de gemiddelde gemeentelijke schuld per inwoner 1 889 €. Gouda staat met haar schuld in de top van de gemeenten met de hoogste schulden. Met een extra lening neemt Gouda weer een extra financieel risico met een toch al hoge gemeentelijke schuld.

 

  • Bezuinigingen en armoede

Toen de gemeenten verantwoordelijk werden voor de uitvoering van (jeugd)zorg is er fors bezuinigd. Op de jeugdzorg is 10 – 30 % bezuinigd en op de huishoudelijke hulp tot 40%. In Gouda zelf is daarnaast fors bezuinigd op de wijkteams. Ook aan het beheer en onderhoud van de openbare ruimte wordt in Gouda minder besteed. Met als pijnlijk gevolg dat 112 werknemers van cyclus hun baan dreigen kwijt te raken. Daarbij komt dat ruim 1000 kinderen in Gouda in armoede leven en er meer dan 3000 voedselpakketten verstrekt moeten worden aan inwoners die het niet lukt om elke dag een maaltijd op tafel te zetten. De SP geeft prioriteit aan de bestrijding van armoede, het herstel van sociale voorzieningen die voor zoveel inwoners belangrijk zijn en het beheer van onze stad.

 

  • Het plan van GOUDasfalt

Hoewel het plan van GOUDasfalt voor de ontwikkeling van het terrein er mooi uitziet is het financieel onvoldoende onderbouwd, de gemeente moet een grote lening aangaan om het terrein aan te kopen. GOUDasfalt krijgt vier jaar de tijd om tot een sluitende exploitatie te komen, daarna wil GOUDasfalt op termijn het terrein kopen van de gemeente of in erfpacht nemen. Een doordacht plan hiervoor is er nog niet, de financiële onderbouwing is flinterdun. De risico’s zijn voor de  gemeente, de vervuiling van het terrein (hoewel door de ODMH beheersbaar genoemd) is zo een risico als de gemeente met het terrein komt te zitten zonder huurder of koper.

 

Bundel de krachten, beperk de risico’s voor de gemeente

Er is een tweede partij, 'de verbinding', die ook in de ontwikkeling van het terrein wil investeren. Dit is een initiatief met voldoende financiële middelen om het terrein op korte termijn van de gemeente over te nemen. "De verbinding" wil buiten de eigen plannen die men wil ontwikkelen op het voormalig Koudasfalt terrein delen aan GOUDasfalt ter beschikking stellen voor het uitvoeren van de plannen van GOUDasfalt.

De SP vindt het een grote misser dat de gemeente niet nadrukkelijk gestuurd heeft op een bundeling van de initiatieven van “de verbinding” en “Goudasfalt”. Hiermee zouden de financiële risico’s voor de gemeente aanzienlijk kleiner uitvallen en een goede basis gelegd worden voor de initiatieven van GOUDasfalt.  

 

Bronnen:

 

Blijf op de hoogte

We gebruiken je mail-adres en telefoonnummer om je op de hoogte te houden van acties en belangrijk nieuws van de SP in Gouda e.o. 

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

U bent hier