h

Mandeville instituut – kras op de ziel voor gelijke kansen in het onderwijs in Gouda

26 april 2016

Mandeville instituut – kras op de ziel voor gelijke kansen in het onderwijs in Gouda

Op dinsdag 19 april opende het AD editie Gouda met het nieuws dat er ver gevorderde plannen zijn om een nieuw onderwijsinstituut voor de elite te vestigen in Gouda, genaamd het Mandeville instituut. Deze nieuwe school wil, volgens initiatiefnemer Harry Veenendaal, hoogbegaafde jongeren die vastlopen in opleiding of werk op een andere manier leren denken zodat ze beter kunnen meedoen in de maatschappij. De kosten voor deze opleiding worden geschat op 7500 € per student.

Dit initiatief bewijst dat studenten die vastlopen in het onderwijs en extra hulp nodig hebben om gewoon mee te kunnen doen, tevens een grote zak geld nodig hebben. Alleen kinderen van de happy few kunnen zo dus aanspraak maken op deze “unieke manier van opleiden”. Het initiatief van Harry Veenendaal past in de almaar groeiende industrie van particuliere bijlesinstituten en huiswerk ondersteuning tegen hoge kosten voor ouders of studenten. Het resultaat: de kinderen van ouders die zich het kunnen veroorloven krijgen het beste onderwijs en later de beste kansen op de arbeidsmarkt.

In dezelfde week stond het nieuws ook bol van een aantal bedreigende ontwikkelingen voor gelijke kansen  in het onderwijs. Kinderen van laagopgeleide ouders krijgen een lager schooladvies dan kinderen van hoogopgeleide ouders. Als je voor een dubbeltje geboren bent…Tevens bleek dat het aantal aanmeldingen voor het Hoger Onderwijs sinds de invoering van het leenstelsel is afgenomen.

De plannen voor het  Mandeville instituut in Gouda passen dus in de negatieve tendens dat onderwijs steeds minder voor gelijke kansen zorgt en de bestaande verschillen tussen laag- en hoogopgeleiden in stand houdt. Dat is een zeer zorgelijke ontwikkeling. Het zorgt voor parallelle gescheiden samenlevingen van haves en have-nots, ook in Gouda.

Slimme geesten zoals Harry Veenendaal van het Mandeville instituut zouden hun energie beter kunnen richten om bijvoorbeeld de kwaliteit van het VMBO of het MBO in Gouda omhoog te trekken. Als we ervoor zorgen dat ons onderwijs er beter in slaagt om voor zoveel mogelijk kinderen achterstanden weg te halen helpen we de samenleving echt vooruit.

Blijf op de hoogte

We gebruiken je mail-adres en telefoonnummer om je op de hoogte te houden van acties en belangrijk nieuws van de SP in Gouda e.o. 

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

U bent hier