h

Voorkom beschadigingen aan oude en kwetsbare woningen in Gouda door heiwerkzaamheden

14 augustus 2016

Voorkom beschadigingen aan oude en kwetsbare woningen in Gouda door heiwerkzaamheden

Foto: SP

SP pleit voor aanpassing bouwverordening zodat de gemeente kan eisen dat er trillingvrij geheid moet worden.

 

Hei werkzaamheden Wachtelstraat

Op perceel Wachtelstraat 1-3 te Gouda zijn op maandag 18 juli betonnen heipalen naast en in de buurt van oude en tere panden geheid. Het heien van een groot deel van deze funderingspalen heeft, volgens aanwezigen, grote trillingen veroorzaakt. Het vermoeden is dat het heien schade heeft veroorzaakt aan het pand Turfsingel 73. Voor het heien moest er een zware heistelling worden aangevoerd. Het naar binnen rijden van deze zware stelling heeft volgens aanwezigen tevens grote trillingen veroorzaakt. Het gedeelte van de Wachtelstraat tussen de Turfsingel en de Prins Hendrikstraat is smal.

 

Trillingvrij funderen

De bewoners van de panden rondom deze bouwplaats wilden dat er schroefpalen werden toegepast. Het in de grond schroeven van funderingspalen is een voorbeeld van trillingvrij funderen. Volgens de geldende wet- en regelgeving kan de gemeente Gouda alleen adviseren over de wijze van funderen. De aannemer kan dit advies naast zich neerleggen. Er moet, wat de SP betreft, een artikel aan de gemeentelijke bouwverordening worden toegevoegd, zodat de gemeente kan eisen dat er op een bepaalde locatie trillingvrij moet worden gefundeerd en eventuele schade kan worden voorkomen. De gemeente Utrecht eist bijvoorbeeld dat er in de oude binnenstad alleen trillingvrij wordt gefundeerd.

 

Onderzoek

Als eerste zijn er door de SP Gouda art. 38 vragen gesteld die duidelijkheid moeten geven over de gemeentelijke betrokkenheid rond de heiwerkzaamheden in de Wachtelstraat, tevens peilen we alvast de mogelijkheden om de bouwverordening dusdanig aan te passen dat de gemeente kan eisen dat er op bepaalde plekken trillingvrij geheid wordt.

Parallel aan deze vragen, is de SP Gouda begonnen met het voorbereiden van een raadsvoorstel voor het toevoegen van een artikel aan de gemeentelijke bouwverordening voor de bescherming van oude en kwetsbare panden bij heiwerkzaamheden.

Blijf op de hoogte

We gebruiken je mail-adres en telefoonnummer om je op de hoogte te houden van acties en belangrijk nieuws van de SP in Gouda e.o. 

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

U bent hier