h

SP onderzoekt kosten en kwaliteit zwemlessen Groenhovenbad

21 januari 2018

SP onderzoekt kosten en kwaliteit zwemlessen Groenhovenbad

Foto: SP

De SP doet opnieuw onderzoek naar de kosten en de kwaliteit van de zwemlessen in het Groenhovenbad in Gouda. 4 jaar geleden vroeg de SP ook al eens aandacht voor de hoge kosten van zwemlessen voor gezinnen. Aanleiding voor het onderzoek nu is een uitgebreid en goed onderbouwd verhaal van een ouder waarin onder andere naar voren komt dat de betaalbaarheid van zwemles voor een grote groep gezinnen echt problematisch is.

Kosten zwemvaardigheid per kind rijzen de pan uit

Kinderen zijn, volgens de Nationale Norm Zwemveiligheid  van de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ), pas echt zwemvaardig als ze in het bezit zijn van het diploma A,B en C. Gemiddeld duurt het volgens dezelfde NRZ 72 uur om volledig zwemvaardig te worden.

Voor de standaard zwemlessen van het Groenhovenbad betekent dit voor gezinnen gemiddeld 1031 € per kind. Voor het aanbod zwemles in kleine groepen is dat zelfs gemiddeld 1921 € per kind. Tel daarbij de  toegenomen kosten voor de huur, energie, de boodschappen en de eigen bijdragen in de zorg bij op en het is duidelijk dat het voor een grote groep gezinnen steeds moeilijker wordt de kosten voor de noodzakelijke zwemlessen op te brengen.

Onderzoek SP

Het onderzoek van de SP richt zich niet enkel op de kosten, maar ook op de prijs-kwaliteit van de zwemlessen en de informatievoorziening van het zwembad over de voortgang van de zwemlessen. Op woensdag 24 januari en woensdag  31 januari zullen we ouders na afloop van de zwemlessen vragen naar de kosten en kwaliteit van de zwemlessen.

 Schoolzwemmen weer invoeren

De SP pleit er in haar verkiezingsprogramma voor om het schoolzwemmen weer in te voeren. Het is van levensbelang voor alle kinderen in Gouda dat zij goed kunnen zwemmen. De beste manier om dat te realiseren is door zwemlessen als gemeenschap te bekostigen. Het getuigt van een verkeerde zuinigheid om zwemvaardigheid van kinderen afhankelijk te maken van de grootte van de portemonnee van gezinnen.

Klik hier om het onderzoek in te vullen.

Reactie toevoegen

U bent hier