h

Mozaïek Wonen belooft extern onderzoek naar woningen met hardnekkige schimmel aan het Gloriantplantsoen

12 februari 2018

Mozaïek Wonen belooft extern onderzoek naar woningen met hardnekkige schimmel aan het Gloriantplantsoen

Foto: SP

Een gezond en fatsoenlijk thuis, dat is wat iedereen wil, zo ook de bewoners van het Gloriantplantsoen. Echter veel bewoners van het Gloriantplantsoen kampen met hardnekkige schimmel in hun woningen; in de badkamer, slaapkamers, huiskamer en/of gang. Samen met de SP en huurdersvereniging Beter Wonen Gouda brachten zij de schimmelproblematiek en andere onderhoudsproblemen in hun woningen in kaart en overtuigden zij hun woningcorporatie Mozaïek Wonen dat onafhankelijk onderzoek naar de situatie in de woningen noodzaak is.                

De SP deed, na signalen, dit najaar onderzoek onder bewoners van het Gloriantplantsoen. Meer dan de helft van de ondervraagde bewoners had veel last vocht en van schimmel in hun woningen, daarnaast rapporteerden de bewoners andere gebreken in het onderhoud zoals verstoppingen, lekkages en problemen met het riool.

Met hulp van de SP bundelden een twintigtal actieve bewoners de krachten met als doel: een gezond en fatsoenlijk thuis voor alle bewoners. Zij verzamelden en deelden foto’s van de schimmel en andere gebreken in hun woningen. Ze inventariseerden de onderhoudsproblemen in de woningen en verzamelden handtekeningen van hun buren. Huurdersvereniging Beter Wonen Gouda stond de bewoners bij met deskundig advies.

In december presenteerden de bewoners hun gezamenlijke bevindingen aan Mozaïek Wonen, inclusief een onderzoek van de Woonbond naar de schimmelproblemen van het Gloriantplantsoen.

Eind januari stemde Mozaïek Wonen in met het door de bewoners gewenste uitgebreid extern onderzoek naar de situatie van de woningen, een eerste belangrijke stap. De resultaten van dit onderzoek zijn leidend voor de noodzakelijke verbeteringen aan de woningen. De bewoners overwegen om een bewonerscommissie te vormen zodat zij de woonbelangen van alle huurders van het complex kunnen behartigen.

SP wil landelijk actieplan

Schimmels worden een steeds groter probleem in met name sociale huurwoningen. Had in 2007 nog 9% van de huizen schimmels, uit een recent onderzoek blijkt dat dit percentage is opgelopen naar 43%. Sandra Beckerman, lid Tweede Kamer SP: 'Ik heb veel mensen gesproken die letterlijk ziek worden van hun eigen huis. Kleine kinderen die al heel jong medicijnen en astma-puffertjes moeten gebruiken. Bewoners van schimmelwoningen worden vaker ziek, leven korter en doen dat in minder goede gezondheid. Dat is onbestaanbaar.'

Veel verhuurders geven weinig geld uit aan onderhoud. Dat is mede te wijten aan een door de regering opgelegde belasting voor huurwoningen, de verhuurderheffing. Beckerman stelt daarom voor om een deel van de opbrengst van de verhuurderheffing te gebruiken om verhuurders te dwingen om schimmelwoningen aan te pakken.

De voorstellen van de SP Gouda voor bouwen en wonen

Reacties

Geachte mensen van SP,
Ik woon op de H.j.a.m.Schaepmanstraat
Ik heb ook het zelfde probleem ook veel schimmel in huis en van rioolstank en van de lekkage en mozaiek wonen ingeschakeld maar ze doen er niks aan ee moeten maar zo mee leren leven zeggen hun maar ondertussen hebben wij klachten zoals vermoeidheid , vaak verkouden etc.
Graag u reactie tegenmoet

Beste Jeanet,

Hartelijk dank voor het signaal. We weten dat het in meerdere woningen echt een probleem is. We willen alle meldingen zorgvuldig inventariseren. We nemen contact met je op via jouw email adres.

Reactie toevoegen

U bent hier