h

Politiek cafe over Marxisme

3 maart 2019

Politiek cafe over Marxisme

Foto: SP

Op 4 april organiseert de SP in Gouda een politiek cafe over  het gedachtengoed van Marx. Eduard van Scheltinga Onderzoeker bij het Wetenschappelijk Bureau van de SP start met een inspirerende waarna we graag met u in gesprek gaan over de actuele betekenis van Marx.

Zeker na het uitbreken van de financiële crisis in 2008 is er weer meer aandacht voor Marx gekomen. Geen denker heeft immers zo overtuigend de werking en zwaktes van het kapitalisme blootgelegd als hij. Daar zijn vriend en vijand het over eens. Zelfs de niet bepaald linkse krant The Economist riep in mei van dit jaar de mondiale elite op Marx te lezen om zo de zwakke punten van het kapitalistisch systeem beter te leren begrijpen. Zolang het kapitaal “zoals een vampier teert op de levende arbeid”, zal de naam van Marx verbonden blijven met een verlangen naar bevrijding en met een steeds weer terugkerende poging om de mechanismen van dat kapitaal te ontmaskeren.

Een van de redenen waarom Marx nog altijd velen inspireert is zijn intellectuele betrokkenheid. Zijn enorme honger naar kennis, de veelheid aan onderwerpen waarover hij heeft geschreven en zijn verlangen om de wereld te begrijpen om haar te veranderen. “De filosofen hebben de wereld slechts verschillend geïnter­preteerd; het komt erop aan haar te veranderen”, luidt niet voor niets een van zijn beroemdste uitspraken.
 

  • Politiek Cafe SP over Marxisme
  • 4 april 19:30 uur - 22:00 uur
  • De Veste. Riddervan Catsweg 300 Gouda

Toegang gratis.

U bent van harte welkom!

Reactie toevoegen

U bent hier