h

Van ontmoediging naar aanmoediging - Zwartboek bejegening gemeente Gouda

10 mei 2019

Van ontmoediging naar aanmoediging - Zwartboek bejegening gemeente Gouda

Foto: SP

Op 10 mei om 14:30 uur overhandigde de Goudse SP haar onderzoek naar de bejegening van bewoners die een beroep doen op de gemeentelijke dienstverlening aan wethouder Michiel Bunnik, onder andere verantwoordelijk voor het personeel en de bedrijfsvoering van de gemeente Gouda.

Aanleiding voor het onderzoek zijn de klachten over de dienstverlening door de gemeente Gouda, die ons regelmatig bereiken. Vaak gaan die klachten over de bejegening. Bewoners voelen zich niet goed geholpen. Dat kan omdat iemand een verkeerde toon aanslaat, intimiderend overkomt, beledigt, arrogant is, formalistisch is, de stem verheft, of niet of te laat reageert op verzoeken of iemand te lang laat wachten. Bewoners die niet zo mondig zijn of door (financiële) problemen de bomen het bos niet meer zien kunnen het opgeven als ze tegen problemen in de bejegening aanlopen.

Het onderzoek, uitgevoerd door de lokale Goudse SP afdeling, laat zien dat 64% van de 284 deelnemers aan het onderzoek, negatief is over de bejegening door de gemeente Gouda.

De belangrijkste aanbevelingen van de SP zijn:

  • Laat elke bewoner met een vraag of probleem zich welkom voelen bij de gemeente. Verbeter de klantvriendelijkheid.
  • Gebruik heldere en begrijpelijke taal in alle communicatie vanuit de gemeente.
  • Van ontmoediging naar aanmoediging. Moedig bewoners aan om hun verhaal te vertellen. Bewoners zijn meer dan alleen hun probleem maar zijn ten eerste mens met zorgen en/of moeilijkheden waarvoor ze een helpende hand zoeken.

Reacties

Geacht team,
Alles gelezen,te bizar voor woorden zo als ik al eerder gemeld hebt heb ik ook vreselijke intimiderende ervaringen!Afdeling WMO met Lenny al over gesproken!
Top van jullie zoveel tijd ingestoken en ik hoop dat ze het ter harte gaan nemen.Mijn contacten zijn nog lopende met diverse mensen.Ervaringen zijn wel ook ik heb ze er op aan gesproken of ze geen plaat voor een hoofd hebben!Bij deze mijn dank!
Hartelijke groet,Lia

Dank voor je reactie Lia. We laten het niet los.

Is er een mogelijkheid e.e.a. te onderzoeken per contactpersoon? Ik heb 10 jaar ervaring met WMO medewerkers, 7 verschillende personen. En 1 daarvan is een behoorlijk asociale man, geen empathie of compassie en lokt je in je eigen leefomgeving op een nare manier uit. Hij zou beslist ontslagen mogen worden. Maar uit angst de beschikking WMO te verliezen, durf ik geen klacht in te dienen. De overige 6 medewerkers (vrouwen) verdienen ook geen 10, maar deze man zit met een dikke 1 ver onder de maat. De dames krijgen gemiddeld een 6 of 7. Blijven beleefd en overschrijden geen grenzen hoewel het hen soms schort aan deskundigheid.

Heeft SD hierboven al antwoord op de vraag gekregen? Of een andere tip advies of reactie?

Allereerst ons welgemeende excuus voor het uitblijven van een reactie. We hebben jouw reactie echt over het hoofd gezien! Wij kunnen geen onderzoek uitvoeren naar personen. Als politieke partij is het onze opdracht om met onderzoek structurele oorzaken van problemen bloot te leggen. Je hebt echt het recht om een klacht in te dienen. Het zou heel jammer zijn als je je door angst laat tegenhouden. Als je nader contact met ons wil dan horen we dat graag.

Reactie toevoegen

U bent hier