h

Woononderzoek SP: Hoge woonlasten en slechte isolatie

23 mei 2022

Woononderzoek SP: Hoge woonlasten en slechte isolatie

Foto: Stijn Dekker

Hoge woonlasten, slechte isolatie. Dat is de conclusie van het woononderzoek dat de SP de afgelopen maanden heeft gedaan in Gouda en Krimpenerwaard.

Het recht op een betaalbare woning is de afgelopen jaren sterk uitgehold. Liberale politieke keuzes hebben gezorgd voor een schreeuwend tekort aan betaalbare woningen, zowel in het sociale huur- als koopsegment. Lange wachtlijsten, hoge huizenprijzen, stijgende lasten, slecht onderhoud: het zijn slechts een paar van de klachten die de SP binnenkrijgt.

Reden voor de SP om een onderzoek te starten naar de staat van de volkshuisvesting in Gouda en Krimpenerwaard. Dit leverden enkele tientallen reacties op, wat een indicatie geeft van mogelijke problemen die er spelen.

Meer dan helft van de respondenten zegt meer dan 30% van zijn of haar inkomen kwijt te zijn aan woonlasten (huur, energiekosten). Daarvan geeft een-derde aan meer dan 40% van het inkomen kwijt te zijn aan woonlasten.

Ook op het gebied van isolatie is er reden tot zorg. Respondenten geven aan steeds meer kwijt te zijn aan stookkosten of geven aan dat zij hun woning simpelweg niet warm weten te krijgen.

De komende periode neemt de SP contact op met individuele deelnemers aan het onderzoek voor verdere stappen.

 

U bent hier