h

Ik betaal me blauw – Vertel je verhaal over de exploderende energierekening

30 september 2022

Ik betaal me blauw – Vertel je verhaal over de exploderende energierekening

Foto: Stijn Dekker / SP Gouda

Woekerwinsten voor energiebedrijven, almaar stijgende energietarieven en grote aantallen huizen die slecht geïsoleerd zijn; veel mensen gaan zich deze winter blauw betalen aan stookkosten. Reden voor de SP om via de campagne "Ik Betaal Me Blauw" de problemen in kaart te brengen en samen met bewoners te werken aan echte oplossingen.

Rond het najaar maken energiebedrijven hun nieuwe tarieven bekend en ontvangen huishoudens hun nieuwe termijnbedrag. Deze liegen er niet om, met stijgingen van wel 50% op de al eerder dit jaar fors verhoogde tarieven.

Door de exploderende prijzen dreigen veel mensen hun energierekening niet meer te kunnen betalen of zien zij zich gedwongen om komende winter de verwarming helemaal uit te draaien. Een rampzalige situatie voor veel mensen.

De SP start daarom de campagne ‘Ik Betaal Me Blauw’. Op de website www.ikbetaalmeblauw.nl kunnen mensen hun verhaal kwijt over de gevolgen van hun exploderende energierekening. Op basis van deze verhalen gaat de SP de mensen bij elkaar brengen, om gezamenlijk te werken aan alternatieven die wèl de problemen oplossen.

Robert Brand, voorzitter van SP Gouda: “Deze energiecrisis is geen natuurverschijnsel, maar het gevolg van liberale politieke keuzes: Het verpatsen van onze nutsbedrijven, woningcorporaties die verzaken bij onderhoud en isolatie van hun woningen, te laat verduurzamen van onze economie en politici die te lang naar de markt hebben gekeken voor oplossingen. Allen zorgen er nu voor dat de energiereuzen komende winter woekerwinsten maken, terwijl veel mensen zich letterlijk blauw betalen.”

Rijk en gemeenten bieden verschillende maatregelen om de pijn tijdelijk te verzachten. Brand: “De maatregelen zijn tijdelijk en zijn in veel gevallen bij lange na niet afdoende. Daarnaast wordt het onderliggende probleem niet aangepakt: Huizen en energiebedrijven die woekerwinsten maken over de rug van mensen die in te slecht geïsoleerde huizen wonen. De voorgestelde maatregelen zijn bedoelt om de marktideologie te redden, niet om mensen structureel vooruit te helpen. De problemen zullen blijven aanhouden. Terwijl het ook anders kan. Tijd voor actie! ”

Vertel ook je verhaal!

Blijf op de hoogte

We gebruiken je mail-adres en telefoonnummer om je op de hoogte te houden van acties en belangrijk nieuws van de SP in Gouda e.o. 

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

U bent hier