Uitbuiting als rode draad in de migratie in de EU
Uitbuiting als rode draad in de migratie in de EU
Sonny* is een arbeidsmigrant. Geronseld in de Filipijnen en via een Pools uitzendbureau nu in Nederland beland om te werken. Geen getekend contact, onzekere uren, lage Poolse arbeidsvoorwaarden, opgehokt met tientallen anderen. Geen perspectief. Zoals miljoenen migranten die door uitbuiting naar de EU migreren.
Sonny ervaart elke dag hoe het hedendaagse kapitalisme de werkende klasse wereldwijd uitbuit en tegen elkaar opzet. Hoe uitbuiting ten grondslag ligt aan bijna alle migratie die we heden ten dagen zien. Zeker in de Europese Unie.
Uitbuiting, migratie en de EU was de titel van het Politiek Café op vrijdag 17 mei. De aftrap van de Goudse campagne voor de verkiezingen van het Europees Parlement. Te gast was Bram Roovers (24), nr. 3 op de Europese Kandidatenlijst van de SP. Bram studeerde internationale betrekkingen en is werkzaam voor de Kamerfractie als beleidsmedewerker Europese Zaken.
Bram ziet dagelijks hoe de EU functioneert als een instrument van het grootbedrijf, waarbij werkende mensen wereldwijd tegen elkaar worden uitgespeeld. En nergens is dat zo schrijnend zichtbaar als op het onderwerp migratie.
Handelsverdragen die ontwikkelingeslanden weerloos maken tegen westerse multinationals die landen en regeringen uitbuiten en corrumperen en landen straatarm maken voor hun eigen winstbejag. Arbeidsmigratie die werkende mensen van over de hele wereld uitbuit. En de wapenindustrie die miljarden verdient terwijl miljoenen mensen vluchten voor de bommen.
We spraken over Shell die dankzij Europese Handelsverdragen Nigeria vergiftigt en oppositieleiders uit de weg laat ruimen. We hebben het over de wapendeals die wereldwijd zorgen voor escalatie en militarisatie, terwijl de vluchtelingenstromen onze kant op komen.
Het leidt tot een avond waarin gasten en publiek goede inhoudelijke gesprekken voeren. Weg van de schreeuwende krantenkoppen, ingaand op de kern van het migratievraagstuk. Een avond waarvan je hoopt dat deze navolging krijgt in he Europees Parlement, al is het besef ook aanwezig dat er nog veel zal moeten gebeuren voordat Brussel daar aan toe is.
*De naam Sonny is om privacy-redenen gefingeerd