h

In de raad: Villa Burgemeester kost Gemeenschapsgeld

14 maart 2011

In de raad: Villa Burgemeester kost Gemeenschapsgeld

Tijdens de laatste raadsvergadering, van 9 maart jongstleden, is op verzoek van burgemeester Cornelis besloten een extern onderzoek naar zijn huis in Ghana in te stellen. De raad legde zich met dit besluit vast op de komst van een onderzoek nog voordat er zicht is op wat de kosten ervan zullen bedragen. Voor een alternatief stond men niet open, en afwegingen en de politieke keuzes over wat een onderzoek mag kosten en hoe die kosten zich ten opzichte van een aantal andere zaken verhouden maakt men liever achter gesloten deuren. De kosten komen ten laste van de Algemene Reserve en dit houdt feitelijk in dat de Goudse gemeenschap dit onderzoek zal betalen.

De SP heeft grote bezwaren tegen deze gang van zaken. Fractievoorzitter Hans-Daniel van Alphen illustreerde tijdens de raadsvergadering deze als volgt:” Ik kan niet op voorhand een blanco check geven voor wat het onderzoek gaat kosten. Je koopt ook geen auto met de afspraak dat je later nog wel hoort wat er in rekening gebracht wordt. Ik vind niet dat we dit kunnen verantwoorden naar de bevolking dat we zo met hun geld omgaan.”

Van Alphen nam de raad mee in een aantal dilemma’s met betrekking tot de besteding van gemeenschapsgeld waar hij mee worstelt:
1. Hoe verhouden de kosten van dit onderzoek zich ten overstaande van de bezuinigingen en tekorten in Gouda?
2. Hoe staan de kosten van het onderzoek in verhouding tot de aankoopkosten van het stuk grond en de villa van de burgemeester in Ghana? De kosten voor het perceel en de villa bedragen ongeveer 47.000 euro. Dit kan van dezelfde orde zijn of een veelvoud.
3. Hoe verhouden de kosten van dit onderzoek zich tegenover de opbrengst hiervan. Hoeveel zekerheid biedt de uitkomst? Verandert het werkelijk iets?

De SP is van mening dat de Goudse bevolking niet mag opdraaien voor de kosten van een onderzoek dat voortvloeit uit een verkeerde ethische afweging van de Goudse burgemeester.

Over de rol van de burgemeester zegt Van Alphen:”Hij had nooit in een plaats, waar we als gemeente een ontwikkelingssamenwerkingsrelatie mee hebben, grond moeten kopen en een villa laten bouwen. Als personificatie van deze relatie, heeft hij deze situatie waarin hij beticht kan worden van misbruik van zijn positie (los van of hij dat nu wel of niet doet) zelf geschapen en zou zo in wezen dus verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor de daar mogelijk uit voortvloeiende kosten.”

Van Alphen vindt dat als er al een onderzoek komt, je zorgvuldig om moet gaan met gemeenschapsgeld. “De burger moet ook weten welke afwegingen er gemaakt worden. Dit kun je dus niet achter gesloten deuren doen.”, zo stelde Van Alphen beslist.

De fractie van de SP wil de zaak voorleggen aan de Commissaris van de Koningin, Jan Franssen. Deze heeft de Goudse burgemeester benoemd en is als zodanig mede verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van deze ambtsdrager. 'Een reisje naar Den Haag is immers goedkoper dan reisjes naar Ghana', aldus Van Alphen.

Toen tijdens de raadsvergadering bleek dat over dit onderwerp geen echt debat van de grond kwam, noch aanpassing van het besluit volgde, verzocht de fractievoorzitter van de SP om een stemverklaring. Hierin verklaarde hij dat hij niet weg wil lopen voor zijn verantwoordelijkheid maar vanwege het feit dat hij zijn verantwoordelijkheid niet mag nemen. Van Alphen meent dat er van tevoren een openbare afweging gemaakt had moet worden omtrent de kosten van dit onderzoek voor de gemeenschap. Omdat hij niet voor of tegen het voorliggende besluit kon zijn, verliet Van Alphen de zaal voordat de stemming plaats vond, en onthield zich zo van stemming.

Gevraagd om extra toelichting, gaf de fractievoorzitter aan, dat we als SP ook niet tegen een onderzoek kunnen zijn, omdat als er niet gekozen wordt voor de weg naar de Commissaris van de Koningin, we de zaak ook niet in het luchtledige kunnen laten hangen.

De Socialistische Partij vindt dat wat de uitkomst van dit onderzoek ook mag zijn, de burgemeester er het beste aan doet om afstand te doen van zijn grond en villa in Elmina. Zo kan hij voor eens en altijd de schijn van belangenverstrengeling voorkomen.

U bent hier