h

SP-Plan: Openbaar vervoer voor iedereen

22 februari 2011

SP-Plan: Openbaar vervoer voor iedereen

De SP-Statenfractie wil het openbaar vervoer in Zuid-Holland fors verbeteren door het invoeren van basismobiliteit. Dat wil zeggen dat voor steden en dorpen wordt vastgelegd wat de minimale voorzieningen voor het openbaar vervoer moeten zijn. Daarbij gaat het vooral om busvervoer.
De partij denkt daarmee de leefbaarheid in kleinere plaatsen te bevorderen, de automobiliteit terug te dringen en mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer meer vrijheid te geven. In Vlaanderen is een systeem van basismobiliteit 10 jaar geleden met succes ingevoerd.

SP-fractievoorzitter Bart Vermeulen startte afgelopen week de campagne door in het dorp Langeraar bij verzorgingshuis Aarhoeve een bushalte te plaatsen.

De dichtstbijzijnde halte voor Langeraar is 2.730 meter lopen.

De SP wil dorpen vanaf 400 inwoners een goede busverbinding geven en dat alle zorginstellingen, scholen en bedrijventerreinen binnen 200 meter een bushalte krijgen.

Onderzoek toont aan dat mensen het openbaar vervoer als alternatief zien als ze niet verder dan 400 meter moeten lopen.

Bart Vermeulen: “Veel mensen zijn aangewezen op de auto. Een deel van de mensen red zich daar mee, maar bijvoorbeeld ouderen die in een verzorgingshuis wonen zijn volledig afhankelijk van anderen om zich te kunnen verplaatsen. Er is in veel plaatsen wel een belbus, maar veel mensen vinden dat niet prettig omdat het heel onpraktisch is en men niet weet hoe laat men ergens kan zijn. Ook scholieren die in zorginstellingen en op bedrijventerreinen stage lopen hebben een probleem. Wij willen deze gebieden een fatsoenlijke ontsluiting geven. Mensen die om wat voor reden dan ook geen auto kunnen rijden hebben ook recht op mobiliteit.”

De afgelopen jaren heeft de SP veel onderzoek gedaan naar de bereikbaarheid van kleine kernen, zorginstellingen, scholen en bedrijventerreinen in de provincie.
Op basis van dat onderzoek komt de SP met het rapport “Openbaar vervoer voor iedereen” waarin een analyse is gemaakt van de huidige staat van het busvervoer in Zuid-Holland en waarin voorstellen staan om het te verbeteren. Een deel van het rapport heeft de SP laten doorrekenen door onderzoeksbureau Goudappel Coffeng.

De doorrekening van het rapport laat onder andere zien dat voor een ontsluiting van de 12 kernen boven de 400 inwoners zonder buslijn dit jaarlijks voor 3 miljoen euro te realiseren is.
In sommige gevallen door het inzetten van een kleiner formaat bussen, de zogeheten midibussen.

“Een ander belangrijk punt uit het rapport is dat het openbaar vervoer in Zuid-Holland op dit moment een lappendeken van verschillende regels en bevoegdheden is.Er zijn vijf concessiegebieden en drie verantwoordelijke besturen. Overal gelden andere regels en vaak worden die regels niet goed nageleefd. De SP wil een einde maken aan die chaos” aldus SP-er Vermeulen.

U bent hier