h

Snel afspraken over betaalbaar huren nodig

16 maart 2014

Snel afspraken over betaalbaar huren nodig

De SP Gouda wil dat er snel actie wordt ondernomen om de huren betaalbaar te houden. SP-Gouda pleit daarom voor een overeenkomst tussen de gemeente en de Goudse woningcorporaties, met daarin  afspraken om huren betaalbaar te houden en de beschikbaarheid van betaalbare sociale huurwoningen te vergroten. 

De SP Gouda vraagt de corporaties in 2014 geen gebruik maken van de extra inkomensafhankelijke huurverhoging van maximaal 4 procent boven de inflatie. In de overeenkomst wil de SP ook dat er door de gemeente en de corporaties ruimte gezocht wordt om te blijven investeren in betaalbare nieuwbouw en verduurzaming van de bestaande woningvoorraad. Dit is niet alleen goed voor de huurders, maar stimuleert ook de lokale economie.

De SP vindt het belangrijk dat er meer betaalbare woningen beschikbaar komen voor specifieke doelgroepen, met name jongeren en ouderen.  Onder hen is de vraag naar betaalbare woonruimte groot. Overigens speelt het betaalbaarheidsprobleem over de hele linie sterk. Door de hoge werkloosheid, veel tijdelijke en onzekere contracten is er veel behoefte aan betaalbare huurwoningen. In februari 2014 onderzocht de SP Gouda de beschikbaarheid van sociale huurwoningen in Gouda. Daaruit bleek dat van de beschikbare woningen in Gouda tussen de 1 en 2% betaalbare sociale huur is (tot 556€).

Vanwege de grote vraag naar betaalbare huurwoningen ziet de SP ook graag dat corporatiewoningen die langer dan zes maanden te koop staan, teruggenomen worden in de sociale verhuur.

SP-lijsttrekker Lenny Roelofs: ‘Ons plan is geen luchtfietserij. De gemeente Eindhoven heeft onlangs dergelijke afspraken gemaakt met de corporaties daar. Gezien de exploderende woonlasten en ook gezien de  toename van het aantal gedwongen huisuitzettingen, die hoge kosten met zich meebrengen, moeten we nu handelen. Niks doen kan uiteindelijk juist duurder uitpakken dan nu investeren in goede afspraken’

 

Lees ook de blog van Lenny Roelofs over het stijgend aantal huisuitzettingen:

https://gouda.sp.nl/blog/alle/lenny-roelofs/2014/03/vooral-alleenstaande-huurders-getroffen-door-huisuitzettingen

 

Volkskrant maandag 17-3-2014: Sociale huurwoningen te duur voor laagste inkomens

http://bit.ly/1hqU5uC

Blijf op de hoogte

We gebruiken je mail-adres en telefoonnummer om je op de hoogte te houden van acties en belangrijk nieuws van de SP in Gouda e.o. 

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

U bent hier