h

Moeilijke situatie op de arbeidsmarkt in Gouda houdt aan, crisis woekert voort in Gouda

5 maart 2016

Moeilijke situatie op de arbeidsmarkt in Gouda houdt aan, crisis woekert voort in Gouda

De uitstroomcijfers van mensen met een WW uitkering die door de SP zijn opgevraagd, laten zien dat veel mensen met een WW uitkering uit Gouda niet aan het werk komen. De situatie op de arbeidsmarkt in Gouda is daarmee nog verre van hersteld. De crisis woekert voort, ook in Gouda.

Uit de antwoorden van de gemeente blijkt dat er in Gouda in 2015 2.154 WW-uitkeringen zijn beëindigd; 852 WW-uitkeringen (40%) werden beëindigd wegens het vinden van werk, 877 (41%) wegens het bereiken van de maximale WW-duur en 425 WW-uitkeringen (20%) werden om overige redenen beëindigd. De meest voorkomende redenen bij “overige redenen” hebben te maken met ziekte (zoals maximale doorbetaling WW bij ziekte bereikt, arbeidsongeschiktheid / ziekte). Het betreffen voorlopige cijfers van het UWV.

De gemeente schrijft dat naarmate de moeilijke situatie op de arbeidsmarkt langer duurt, het  aantal werkzoekenden van wie de WW eindigt zonder dat ze er in geslaagd zijn om werk te vinden en die vervolgens een beroep moeten doen op bijstand groeit. Landelijk hebben alleenstaanden (met kinderen), 55-plussers en WW-ers met een laag opleidingsniveau de grootste kansen om door te stromen naar de bijstand.

Verder wordt aangegeven dat in Gouda  ruim 9% van de mensen van wie de WW-uitkering de maximale duur heeft bereikt doorstroomt naar de bijstand (2014, raming 2015). Dit is hoger dan landelijk.

Het college geeft aan dat er in het verleden samen met het UWV voorlichtingsbijeenkomsten gegeven zijn aan inwoners die bijna de maximale duur van de WW-uitkering hebben bereikt, met als doel hen te stimuleren werk te vinden. In 2016 komt er in het licht van de nieuwe regelgeving (Participatiewet) in cocreatie met het UWV een nieuwe aanpak om de doorstroom vanuit de WW naar de bijstand zoveel mogelijk te beperken, en de mensen te ondersteunen richting werk.

de SP zal de wethouder op dit punt kritisch blijven volgen.

Blijf op de hoogte

We gebruiken je mail-adres en telefoonnummer om je op de hoogte te houden van acties en belangrijk nieuws van de SP in Gouda e.o. 

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

U bent hier